"Uspavana lepotica" Čajkovskog u koreografiji legendarne Maricije Hajde 1foto Yan Ravazov

Jedan od najpoznatijih klasičnih baleta je ”Trnova ružica”, poznata i kao ”Uspavana lepotica”, za koji je muziku komponovao Petar I. Čajkovski. Ovaj balet ima kanonski status u baletskom repertoaru. Marcija Hajde (Marcia Haydée), nekadašnja primabalerina u Štutgartu i neka vrsta baletske legende, uradila je koreografiju za ključno delo istorije baleta saobrazno verziji bajke Šarla Peroa.

”Trnova ružica” (nem. Dornröschen) ili ”Uspavana lepotica” (franc. La Belle au bois dormant) je klasična bajka o princezi koju je zla vila proklela da spava sto godina.

Nakon tog perioda mladi princ uspeće da je probudi u život.

Radnja bajke je podloga baletskog libreta o vilama ili suđajama: nad kolevkom male princeze Aurore su baletske igre kao blagoslovi i zdravice, te nastupaju vile lepote, mudrosti, ljupkosti, rečitosti i snage.

Od dobronamernih vila princeza je dobila lepotu, anđeosku narav, umiljatost u svemu što bude radila, talenat plesa, pevanja i sviranja.

Stara, zaboravljena vila, koja nije pozvana na proslavu princezinog rođenje, izreći će zbog toga na blagoslov već kletvu – da princeza kada postane punoletna umre.

Kada su čuli čime je stara vila darivala princezu, svi u dvoru su zanemeli od straha, ali je preostala dobra vila izašla i poslednja darivala princezu: „Nemam moć da poništim kletvu, ali moj dar će ublažiti prokletstvo i spasti princezi život”.

Time je smrt ipak bila osujećena odnosno preinačena u stogodišnji san, iz koga će je poljubac mladoga princa probuditi u život.

Arhaični antipodi dobra i zla stoje i u koreografiji Marcije Hajde u centru zbivanja.

Ona se vodi tradicionlanom koreografijom Marijusa Petipa, ali joj daje i svoje akcente.

Divertisman u trećem činu sa nastupom bajkovitih figura je obilovao ljupkim minijaturama.

Vilu/suđaju Karabosu igra muški baletan, slavni Enrico Cecchetti.

Sa mnogo ljubavi za detalje je Džordi Roig kreirao kostime i dekoraciju koja impresivno sugeriše čarobnost bajke i razvoj koreografske poezije.

Na premijeri 13. maja je briljirala Polina Semjonova kao princeza Aurora i Aleksnder Kagnat kao princ Desiré.

”Uspavana lepotica” nije samo praznik baletske umetnosti, već i vatromet bujnih dekoracija.

Ovde se pliš, brokat, svila i šljokice prelivaju u raskošnom dvorcu sa balustradama i girlandama.

Ruže su u izobilju prisutne.

Nova interpretacija ”Uspavane lepotice” u koreografiji ikone baleta, Brazilke Marcije Hajde, verujemo, urezaće duboku brazdu u hronici Državnog baleta u Berlinu.

Ansambl je na ovoj premijeri blistao u najvećoj formi.

Na burne ovacije publike, koreografkinja Hajde, u međuvremenu 85.godišnja dama, sa oba uzdignuta palca u vis, zahvalno je pozdravila publiku.

Veliko i zasluženo dugo klicanje protagonstima i ansamblu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari