Uspeh dirigenta Kirila Petrenka 1

Berlinska filharmonija je pred svojim sugrađanima ispred Brandenburške kapije u subotu izvela Betovenovu Devetu simfoniju.

Na pozornici iznad koje je bio postavljen veliki video-bim publika je mogla da uživa u taktovima Betovenove muzike. Ansamblom je dirigovao šef ovog orkestra, ruski dirigent Kiril Petrenko. Nekoliko desetina hiljada posetilaca nagradilo je Petrenkov ansambl. Nemačka štampa piše da je reč jednom od najmasovnijih koncerata na otvorenom u poslednjih nekoliko godina.

Sa berlinskim orkestrom Petrenko sarađuje od 2006. Činjenica je da se pred Petrenkom otvaraju brojni izazovi: na ovom položaju nasleđuje slavnog ser Sajmona Retla, koji je na čelu Berlinskih filharmoničara bio 17 godina. Za Sajmona Retla se dobro zna da je uživao u svetlima reflektora i da je za medije bio dirigent kakav se poželeti može. Za razliku od njega, Kiril Petrenko važi sa stidljivog i skromnog čoveka.

Otuda se u Nemačkoj, ali i ostaloj specijalizovanoj muzičkoj štampi postavlja pitanje kako će se snaći „stidljivi Rus, budući da je jedno dirigovati na ‘nekoj’ operskoj sceni, a sasvim drugo biti na čelu jednog od najboljih svetskih orkestara“. Reč je o orkestru koji, osim savršene tehnike sviranja, ima jednu od najbolje opremljenih dvorana.

Petrenko će svoj prvi nastup u svojstvu prvog čoveka Berlinskih filharmoničara imati na proleće, na Uskršnjem festivalu, kada će dirigovati Nacionalnim omladinskim orkestrom Nemačke koji Berlinska filharmonija potpomaže.

On je povodom preuzimanja nove dužnosti izjavio: „Iznad svega se nadam bezbrojnim trenucima umetničke sreće dok zajedno budemo izvodili muziku. To će biti priznanje za naš trud koji će umetnosti, koju stvaramo i živimo, dati pravi smisao“. U ovom orkestru značajan trag su ostavili između ostalih veliki dirigenti kao što su Herbert fon Karajan ili Klaudio Abado.

Pravi izazov za Kirila Petrenka biće svakako jubilej – 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena koji će muzički svet obeležavati 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari