Ustanovljena Nagrada Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film 1Foto promo/plakat MKS

Upravni odbor Mreže kinoprikazivača Srbije, na predlog Programskog saveta, ustanovio je Nagradu Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film, objavio je Filmski centar Srbije.

U razmatranje za ovu nagradu ulaze svi dugometražni igrani filmovi većinski srpske produkcije, premijerno prikazani u bioskopima u Srbiji u periodu od 1. januara 2021. do 31. maja 2022. godine.

Ovaj uslov obuhvata filmove koji su namenjeni za bioskopsko prikazivanje, i koji su imali svoju prvu zvaničnu projekciju u navedenom periodu (bilo na festivalu, redovnom bioskopskim repertoaru, ili onlajn).

Strukovni žiri za Nagradu Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji srpski film čine svi članovi Mreže kinoprikazivača Srbije (kolektivni, pojedinačni, i počasni).

Svaki član Mreže kinoprikazivača Srbije ima pravi da glasa samo jednom, a članovi žirija će u periodu od 3. do 15. novembra glasati putem onlajn,i doneti konačnu odluku o najboljem srpskom filmu, po principu bodovanja od jedan (1) do pet (5).

U slučaju da dva ili više filmova imaju isti broj bodova, oni će ravnopravno poneti nagradu za najbolji srpski igrani film.

Na preliminarnoj listi filmova koji konkurišu za Nagradu Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film su ostvarenja „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, „Kelti“ Milice Tomović, „Oaza“ Ivana Ikića, „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, „Nebesa“ Srđana Dragojevića, „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, „Mrak“ Dušana Milića,„Živ čovek“ Olega Novkovića, „Prolećna pesma“ Natalije Avramović, „Toma“ Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca, „ Nečista krv – Greh predaka“ Milutina Petrovića, „Pucnji u Marseju“ Gordana Matića.

Na listi su i „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića, „Južni vetar – Ubrzanje“ Miloša Avramovića, „Ne igraj na Engleze“ Slobodana Pešića, „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Raše Andrića, „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića, „Ključ“ Marka Sopića, „Opkoljeni“ Miloslava Samardžića, „Heroji“ Gorana Nikolića, ,„Jedini izlaz“ Darka Nikolića i „Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog,

 

Ukoliko se neki film, kako se navodi u saopštenju za novoustanovljenu nagradu ne nalazi na listi, a imao je svoju prvu zvaničnu projekciju u skladu sa zadatim parametrima, Mreža kinoprikzivača poziva sve zainteresovane (producente, reditelje, distributere…) da prijave svoje filmove najkasnije do 30. oktobra putem elektronske pošte: : [email protected]

Zajedno sa prijavom treba dostaviti dokaze o prikazivanju filma u skladu sa stavovima u Pravnilniku.

Posle isteka ovog roka i razmatranja prijava Programskog saveta MKS, članovi njegovog UO utvrdiće konačnu listu ostvarenja koja ulaze u konkurenciju za nagradu.

Ime prvog laureta/laureatkinje Nagrade MKS biće objavljeno na ceremoniji svečane dodele ovog priznanja, u vreme redovne godišnje konferencije MKS, koja će biti održana od 24. do 27. novembra na Mećavniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari