Uvek na strani slabijih i pravde: Ko je glumica Jelena Stupljanin? 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Došla  sam ovde isključivo da dam podršku Marici, pre svega Marici, i svim ženama, kojih je, ispostaviće se, mnogo, koje su u ovoj bolnici izgubile svoje bebe na porođaju tako što su te bebe, zapravo, ubijene“,  rekla je glumica Jelena Stupljanin koja je juče protestovala ispred GAK Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici nakon što je javnost obaveštena da je u ovoj instituciji navodno došlo do akušerskog nasilja.

Ovo nije prvi put da je Jelena hrabro iskazala svoj stav po pitanju javnog interesa. Ona je, kao i mnoge njene kolege  reagovala i kad su se sa skupštinskih govornica čule skaradne reči protiv glumaca, a nije se libila ni da uđe u diskusiju s aktuelnom ministarkom kulture, Majom Gojković.

Bila je i aktivna učesnica kampanje protiv eksploatacije litijuma u Srbiji i tada izjavila da je to „borba za goli život, za opstanak, za vodu, vazduh, pre svega za našu domovinu“.

Jelena je, a to se čuje i u njenom treperavom glasu uvek na strani slabijih, saosećajna i prema babicama koje je srela ispred bolnice u Sremskoj Mitrovici, budna da primeti i njihovu nelagodu i tugu zbog izgubljenog života u ovoj ustanovi.

Ta njena angažovanost košta, pa su  tako prošle godine i ona i njen suprug glumac Bojan Dimitrijević doživeli u najmanju ruku neprijatnost  na ulici zbog koga je morala da interveniše i policija, koja je umesto da ih zaštiti  takođe bila neprijatna prema ovom glumačkom paru sve dok priča nije dospela u medije.

Jelena Stupljanin rođena je 1978. godine u Beogradu i prema pisanju medija u jednom intervju je izjavila da u detinjstvu prvo  želela da postane arheolog, zatim astronaut, a potom pisac i da putuje svetom.

Odlučila se ipak za putovanje i istraživanje ljudske duše kroz glumački poziv upisavši Fakultet dramskih umetnosti nakon završenog trećeg razreda srednje škole.

Diplomirala je 2000. godine  sa predstavom “Majko šta sam sve mogla biti” a prva profesionalnu ulogu imala je u predstavi “Lutka sa naslovne strane”  na čijoj je  premijeri  u Sava centru bilo 4000 ljudi.

Bila je članica Teatra T  a od  2001.  Ateljea 212.

Pamtimo je, između ostalog,  i po ulozi Staše u seriji “Lisice” igrala je u filmu “Pad u raj” a 2004. godine odlazi u Njujork gde je pohađala čuveni „Aktors studio“ i 2005 diplomirala pred komisijom u sastavu Robert de Niro, Džesika Lang i Meril Strip.

Igrala je različite uloge i na pozornici i na filmu i na  televiziji.

U Americi su je, između ostalog birali za uloge u kriminalističkim serijama, a na scenama beogradskih pozorišta zablistala je u hit  predstavama “Noćna straža”, “Korešpodencija”, “Zašto je poludeo gospodin R” …

Za ulogu Azre u „Cirkusu Kolumbija“ bosanskohercegovačkog Oskarovca Danisa Tanovića osvojila je nagradu za najbolju ulogu na Alexandria film festivalu , a zapažene role imala je i u serijama Državni službenik, Dug moru, Kamiondžije, Crna svadba, Nemirni…

U anketi portala N1 pet najboljih  filmova svih vremena Jelena Stupljanin je  između ostalih izabrala ostvarenja “Only lovers left“ alive“, Džima Džarmuša  „Roma“ Alfonsa Kuarona i „It’s a wonderful life“, Franka Kapre.

Udata je za glumca Bojana Dimitrijevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari