Uvertira za premijeru filma „Leto kad sam naučila da letim“ 1foto Miroslav Milić

Izdavačka kuća Kreativni centar juče je u Jugoslovenskoj kinoteci predstavila specijalno izdanje najpoznatijeg, najčitanijeg i višestruko nagrađivanog romana Jasminke Petrović „Leto kad sam naučila da letim“, koji se posle pozorišne i radio adaptacije našao i na filmu.

Povod za specijal je premijera istoimenog filma, najavljena za 16. februar u Kombank dvorani, a već sledećeg dana filmsko „Leto kad sam naučila da letim“ kreće u distribuciju širom Srbije.

Prvo izdanje ove knjige Jasminke Petrović, koju je ilustrovao Dobrosav Bob Živojinović, Kreativni centar objavio je 2015, kad se ovaj roman našao u izboru 200 planetarno najboljih dela za decu minhenske Internacionalne biblioteke za mlade Beli gavran.

Specijalno izdanje romana ilustrovano je i dopunjeno materijalima sa snimanja filma u Beogradu i na Hvaru, delovima scenarija, skicama i izjavama autorskog tima.

Za fotografije zaslužni su: Dušan Joksimović, Glorija Lizde, Momčil Bozhkov, Maja Medić.

Film je, prema scenariju i adaptaciji Ljubice Luković, režirao Radivoje Raša Andrić.

Reč je o srpsko-hrvatsko-slovenačko-bugarskoj koprodukciji u kojoj glavnu ulogu devojčice Sofije igra Klara Hrvanović, učenica sedmog razreda beogradske osnovne škole „Drinka Pavlović“, čiji su drugovi zajedno sa upravom ove OŠ prisustvovali predstavljanju knjige u Kinoteci.

U filmu igraju i: Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Luka Bajto, Ema Kereta Rogić, Benjamin Lacko, Vanda Boban Jurišić, Marijana Miličić, Nada Mazalica, Pavle Gajić i Frano Lasić.

Jasminka Petrović naglasila je da njen roman nije autobiografski, iako ona pripada srpsko-hrvatskoj porodici, jer je jednostavno samo želela da piše o odrastanju, samosvojnosti, problemima koji okružuju mlade, nijednog trenutka ne sanjajući o uspehu koji je knjiga doživela.

– Nemam frik-kontrol fazon i ne mešam se u rad na scenariju po mojim knjigama. Deo scenarija za ovaj film, u koji se uključio i pokojni Vladimir Andrić, nisam ni čitala. Knjiga ima jedne zahteve, pozorište druge, a film sasvim treće. Svako radi svoj posao i igra se najbolje što ume. Imali smo super saradnju iza koje stoji poverenje kao ključna reč – rekla je Jasminka Petrović.

Reditelj Radivoje Andrić i mlada glumica Klara Hrvanović, kojoj „Leto kad sam naučila da letim“ nije prvo pojavljivanje pred kamerama, govorili su o iskustvima, dogodovštinama, druženju, ali i ograničenjima zbog pandemije virusa korona tokom priprema i snimanja.

– U mojim ranijim filmovima bilo je mnogo psovki koje izgovaraju i deca kad citiraju te replike. Ovim filmom hteo sam da se operem pred Bogom, ako je to uopšte moguće – poručio je u šali Radivoje Andrić.

On je pojasnio da je „strahovao da režira ovaj film, ne samo zato što to nije njegov fah, već i zato što su deca veći ‚sunđeri‘ od odraslih – više upijaju, a duže se cede“.

Andrić je rekao da je „imao mnogo savetnika, pre svega decu sa kojom je radio, kao i u produkcijskoj kući Sense prodakšn“.

Uz predstavljanje specijalnog izdanja romana Jasmine Petrović, u Kinoteci su prikazani inserti iz filma „Leto kad sam naučila da letim“, čiji je direktor fotografije Dušan Joksimović, a montažer Dejan Urošević.

Kostime i scenografiju uradili su: Momirka Bailović i Tatjana Čanić Stanković, a muziku Vasil Hadžimanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari