Foto: Wikipedia

Ona je pojasnila da se u tom slučaju neće naplaćivati ulaz na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će, kako kaže, JP „Kalemegdanska tvrđava“ doneti veća sredstva.

Odluku o tome tek treba da donese Upravni odbor JP „Beogradska tvrđava“ koji čine pet članova i predsednik. „Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj“, rekla je Ivona Jevtić.

Nešto kasnije nakon objavljivanja ove izjave gradska sekretarka je uputila medijima demanti zbog, kako se navodi, „nepotpuno i bombastično prenetih informacija u medijima o mogućem naplaćivanju ulaza u delu Kalemegdanske tvrđave“.

„Beogradska tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju kompleks od izuzetnog značaja za Srbiju i Beograd i deo su našeg nacionalnog blaga, istorije i identiteta. Bilo kakve odluke u vezi sa tvrđavom nikako se neće donositi bez konsenzusa svih relevantnih institucija, kako na državnom tako i na gradskom nivou. Stoga je nešto što je bilo na razini razgovora i ideje u medijima preneto kao odluka. To je nedopustivo. Naprosto je bilo reči o tome da je u svetu to česta praksa, ali odluka o tome neće zavisiti od preduzeća koje se o tvrđavi stara niti od bilo čijih afiniteta, navodi se u njenom pojašnjenju.

Tvrđava kao zaštitni znak Beograda, ono po čemu smo u evropskim i svetskim razmerama poznati, ostaje deo gradske baštine na dobrobit svih građana i posetilaca našeg glavnog grada, navodi se u demantiju.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je danas građane da potpišu peticiju Kalemegdan pripada svima – protiv naplate ulaza i na taj način naprave prvi korak ka odbrani Kalemegdana od bahatih gradskih moćnika.

„Kalemegdan pripada svim građanima Beograda i njegovim posetiocima, bez obzira na njihovu materijalnu sposobnost“, navodi se u njihovom saopštenju.

I Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke saopštio je da ne podržava ideju o naplaćivanju ulaza na Kalemegdan. Oni navode da park Kalemegdan predstavlja nacionalno blago i da je jedan od simbola Beograda, i da kao takav treba da bude dostupan svim građanima Beograda, Srbije i sve brojnijim turistima.

„Dok god Srpska napredna stranka ima većinu u Skupštini grada Beograda takva odluka neće biti doneta“, navodi se u saopštenju SNS.