Uz podsćanje da je nekada bila jugoslovenski festival, predsednik Hrvatske Zoran Milanović svečano proglasio otvorenom 69. Pulu 1Arhivska fotografija: promo/Pula Film Festival

„Iz godine u godinu u Pulu kao članovi žirija i gosti dolaze ugledni i važni ljudi, dobitnici Oskara i to nije mala stvar. Ovako se jedan festival, koji je devedesetih godina bio u jednom traženju samog sebe gušio, i kao da je tražio život i energiju, vratio“, izjavio je Milanović na ceremoniji 69. festivala, na kojem su u trci za Zlatnu arenu, u međunarodnoj selekciji, i tri srpska filma – „Nebesa“, „Leto kad sam naučila da letim“ i „Nije loše biti čovek“

U najlepšem bioskopu na otvorenom, pulskoj Areni, ovogodišnje, 69. izdanje Pula Film Festivala večeras je svečano proglasio otvorenim predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u svom obraćanju priznao da mu je ovo treći put da je u Areni, ali se podsetio i svoje mladosti i šta je nekada bila ova manifestacija, pišu u svojim izveštajima hrvatski mediji.

„Tada je to bio Festival jugoslavenskog filma. I svi ti ljudi su kasnije dolazili u kino dvorane. Njihove geste i grimase i svi ti veliki protagonisti na mene su utjecali toliko da su od mene napravili dosta od onog što sam danas. Ovo je hrvatski festival. Mi smo mala, otvorena zemlja. Ali ako se zatvorimo samo u sebe, to za nas nije dobro. Iz godinu u godinu u Pulu kao članovi žirija dolaze ugledni i važni ljudi, dobitnici Oskara i to nije mala stvar. Ovako se jedan festival, koji je devedesetih godina bio u jednom traženju samog sebe, gušio se i kao da je tražio život i energiju, vratio. Ovo je danas ozbiljan i respektabilan događaj“, izjavio je MIlanović, ističući da želi da on bude još bolji, da se otvara prema svetu, ali da ostane festival hrvatskog filma.

Ovogodišnje izdanje Pula Film Festivala otvorila je premijera hrvatskog filma „Šesti autobus“ Eduarda Galića, a do 24. jula na programu su najnovija ostvarenja nacionalne kinematografije, kao selekcija nove međunarodne produkcije.

U konkurenciji za Zlatnu arenu ove godine su i tri srpska filma, a kako je najavila direktorka festivala Tanja Miličić, u Areni će se 17. jula prikazati komedija „Nebesa“ Srđana Dragojevića, „triptih čarobnih crnohumornih priča smještenih u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade“.

Veče kasnije, 18. jula, pred publikom će biti „Leto kad sam naučila da letim“ reditelja Radivoja Raše Andrića, a sa velikim uzbuđenjem hrvatske publike u Areni se 18. jula u 23 i 15h očekuje nova triler komedija „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića, najavila je Miličić.

Sva tri ostvarenja naših reditelja su manjinske hrvataske koprodukcije, nastala su uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), i Filmskog centra Srbije.

 

 

 

U selekciji domaćeg, hrvatskog filma, prikazuje se i film „Stric“ hrvatsko-srpska koprodukcija, koja se upravo vratila iz Karlovih Vari ovenčana specijalnim priznanjem, a u ovom trileru-crnoj komediji-drami rediteljskog tandema David Kapac-Andrija Mardešić naslovnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović.

 

 

O najboljim ostvarenjima međunarodnog programa odlučivaće žiri – danska glumica Danica Ćurčić, reditelj Jure Pavlović i filmski konsultant Kristijan Rout.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari