Uzbudljiv program 5. Somborskog filmskog festivala: Nagrađivani filmovi Nine Ognjanović, Milča Mančevskog, Pjera Žalice, Megi Peren... 1Foto: Promo/Pointless Films

Posle priznanja i svetske premijere na američkom Slamdance festivalu, domaće premijere i nagrade na Festu, ostvaranje „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović 11. jula svečano će otvoriti ovogodišnji Somborski filmski festival, a u glavnom programu biće prikazani i filmovi Milča Mančevskog, Pjera Žalice, Megi Peren…

Pod sloganom „Za one koji dolaze“,  do 14. jula, u Atrijumu Gradske kuće u Somboru, pred publikom će biti uzbudljiv program, a nit koja koja spaja ove filmove jeste poigravanje sa predrasudama, izjavio je selektor Somborskog filmskog festivala Dejan Dabić.

– U pitanju su nacionalne, političke, seksualne predrasude, ili,pak, samo potreba da se one prevaziđu. Svaki autor iz svog ugla pristupa temi, ali ono što je zajedničko jeste podsećanje na to koliko su predrasude prisutne, koliko nas sputavaju, ali i isto tako koliko mogu biti opasne – istakao je Dabić.

„Ovuda će proći put“ nedavno je s velikim uspehom prikazan na festivalu u Rivieri, u Italji, na festivalu Mammoth Lakes u Kaliforniji ovenčan je nagradom žirija za najbolje ostvareje i nagradom publike, a ovaj debitantski film Nine Ognjanović otvara univerzalnu priču o potrebi za promenom, kao i otporu koju ta ista potreba stvara.

Radnja se događa u izolovanom selu u Srbiji čiji meštani žive mimo modernog sveta, u sopstvenoj stvarnosti sa sopstvenim vrednostima, trudeći se da takvu atmosferu zadrže….

U glumačkoj ekipi su Svetozar Cvetković, Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

U okviru glavnog programa biće prikazan i film „Dobro došao kući, brate“, slovačko-češko-srpska koprodukcija o ljubavi Slovakinje i Mađara na vojvođanskim prostorima.

Reditelj Petar Serge Butko na duhovit način poigrava se sa eksplozivnim balkanskim mentalitetom i predrasudama, a njegov film do sada je imala priliku da vidi publika festivala u Lisabonu, u Bačkom Petrovcu gde je snimljen, Novom Sadu i pet slovačkih sela.

Milčo Mančevski, renomirani makedonski autor ovenčan venecijanskim Zlatnim lavom i mnogobrojnim međunarodnim priznanjima predstavlja se novim ostvarenjem „Kajmak“.

Kako je izjavio, ovaj film nije moguće žanrovski definisati, a on ga karakteriše kao „bezobrazan film“.

– To je priča o dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Radnja se događa u modernom kvartu u Skoplju, a to je mesto gde se nova staklena zgrada nadvila nad trošnom kućom i besramno približila dva različita sveta. Među likovima nema ničeg što ih povezuje, sve dok ih na kraju sudbina ne spoji na veoma bizaran način – izjavio je Mančevski o svom filmu.

Pred publiku 5. Somborskog festivala stiže i „Praznik rada“ bosanskog reditelja i scenariste Pjera Žalice, jedan od najuspešnijih filmova u protekloj godini.

Priča se događa u posleratnom Sarajevu, u kome nacionalne i političke tenzije izbijaju na videlo tokom pripremanja prvomajskog praznika rada.

Komšije se spremaju za proslavu kada jednog od njih uhapse pod optužbom da je ratni zločinac. Njegov sin želi da otkrije istinu o ocu, dok komšiluk debatuje da li je primereno slaviti praznik usled novonastalih okolnosti…

Glavne junake igraju Branka Katić, Boris Isaković, Jasna Žalica, Muhamed Hadžović, Dženita Imamović Omerović, Vedran Đekić, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Branimir Popović, Admir Glamočak …

U glavnom programu je i uzbudljivi nemački film “Falsifikator” Megi Peren, koji prati život mladića jevrejskog porekla tokom Drugog svetskog rata. On lažira dokumenta pokušavajući da nastavi “normalan” život, ali na samom kraju i da se spasi, a radnja filma zasnovana je na instinitoj priči i podseća nas na to kako predrasude mogu da dovedu do tragičnih istorijskih događaja.

Peto izdanja Somborskog filmskog festivala sastoji se od više celina – Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma, prateći program „Kada bi Sombor bio Holivud“, a prvi dani – 8, 9. i 10. jula, rezervisani su za bogat predfestivalski program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari