Romani „Mein Kampf“ Svetislava Basara i „Bernardijeva soba“ Slobodana Tišme iz Srbije, „Knjiga o Uni“ Faruka Šehića iz Bosne i Hercegovine, te „Sanjao sam slonove“ Ivice Đikića i „Kalendar Maja“ Zorana Ferića iz Hrvatske, ušli su u finale regionalne književne nagrade „Meša Selimović“ za 2011. godinu, koja će biti dodeljena na 12. Međunarodnim književnim susretima „Cum grano salis“ u Tuzli.


O romanima u užem izboru odlučio je većinom glasova žiri kojim predsedava Zdenko Lešić, a članovi su i Predrag Matvejević, Andrej Nikolaidis, Mirjana Đurđević i Irfan Horozović.

Ovogodišnji selektori – Emir Imamović (BiH), Pavle Goranović (Crna Gora), Jagna Pogačnik (Hrvatska) i Vladimir Arsenić (Srbija), predložili su 17 romana, a žiri je odlučio o pet naslova u užem izboru.

Prema rečima predsednika žirija, pet romana u užem izboru povezuje „odlučno kritičko sagledavanje naše savremenosti i nedavne prošlosti“.

„Ovo su knjige u kojima se iznova problematizuje ono što se događalo u ratu kod nas, i to na način koji je od krvi, suza, znoja“, rekao je Lešić na konferenciji za novinare, preneli su lokalni mediji.

Većina romana u užem izboru već je nagrađivana, a između ostalog, Ferićev roman „Kalendar Maja“ dobio je nagradu T-portala, vrednu 100.000 kuna, dok je Tišma za „Bernardijevu sobu“ dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman u Srbiji 2011. godine.

Nagrada „Meša Selimović“ dodeljuje se za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, a iznosi 7.000 konvertibilnih maraka (oko 3,500 evra).

Biće dodeljena u završnici književnih susreta „Cum grano salis“, koji će biti održani od 6. do 9. septembra, a obuhvataju promocije knjiga, izložbe, okrugle stolove, koncerte…

Nagradu za 2010. godinu dobio je Ludwig Bauer iz Hrvatske za roman „Zavičaj, zaborav“, u izdanju Frakture.

Dosadašnji dobitnici su i Marinko Koščec iz Hrvatske za roman „Netko drugi“, Irfan Horozović iz BiH za „Shakespeare u Dar es Salaamu“, Ivica Đikić iz Hrvatske za „Cirkus Columbia“, Ognjen Spahić iz Crne Gore za „Hansenovu djecu“, Sanja Domazet iz Srbije za „Ko plače“, Miljenko Jergović iz BiH za „Ruta Tannenbaum“, Mirko Kovač iz Hrvatske za „Grad u zrcalu“, Bekim Sejranović iz Hrvatske za „Nigdje, niotkuda“ i Mirjana Đurđević iz Srbije za roman „Kaja, Beograd i dobri Amerikanac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari