Užički strip susreti: Novinski strip prerastao je u internet mimove (FOTO) 1Foto: Ana Milošević/Danas

Strip danas živi kroz druge medije, a to su „mimovi“, kaže za Danas Jana Adamović, strip autorka, ali i autorka izložbe „Ona se budi“ kojom su u Gradskom kulturnom centru počeli prvi Užički strip susreti.

-Više dece je nekada odrastalo na stripovima, ali ih ima i danas, samo su češće zainteresovani za mange, koje više privlače mlađe generacije. Uostalom, strip danas živi kroz jedan drugi medij, a to su „mimovi“ na društvenim mrežama. To je ono što je nekada bio novinski strip. Strip ne izumire, već samo iznalazi nove načine da živi dalje, sigurna je poznata strip autorka, koja je između ostalog, odlikovana i francuskim Ordenom umetnosti i književnosti u rangu viteza.

Iako mnoge generacije odrastaju uz različite teme i vrste stripova, pa su oni naizgled oslobođeni predrasuda, nije tako. Zato je ova autorka za svoju izložbu izabrala radove oko 40 umetnica iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Belgije, Holandije i drugih zemalja, kako bi pokazala da su žene u stripu veoma aktivne.

-U suštini, podela na muški i ženski strip ne postoji. To je samo predrasuda protiv koje se borimo. Dobro je to što, kada razgovaram sa mlađim koleginicama, saznajem da sve manje doživljavaju diskriminatorne i seksističke napade, koje smo starije koleginice i ja osećale. Te stvari se konačno menjaju, ocenjuje Jana Adamović.

Užički strip susreti: Novinski strip prerastao je u internet mimove (FOTO) 2
Foto: Ana Milošević/Danas

Ona, ipak, ističe da je činjenica da je ranije, kroz istoriju, ženski rad bio diskreditovan.

-Žene koje su se bavile stripom, često nisu imale tako obimnu produkciju, kao njihove kolege. Najčešće je tako iz svima nama znanih razloga, a to su porodične obaveze, zbog kojih nisu stizale da se posvete svom radu. Osim toga, često su se bavile stripovima koji su namenjeni deci ili su pravljeni za udžbenike, pa ih zbog toga nisu posmatrali kao prave stripove, objašnjava Jana i kao primer navodi akademsku slikarku Cucu Sokić.

Užički strip susreti: Novinski strip prerastao je u internet mimove (FOTO) 3
Foto: Ana Milošević/Danas

Radovi poznate slikarke, ovih dana su, takođe, deo postavke u holu užičkog Gradskog kulturnog centra.

-Ona je radila u domenu dečije ilustracije i ilustrovala udžbenike engleskog jezika, dvadesetih godina 20. veka. To su predivni stripovi, koje ne vide svi tako, samo zato što su u udžbenicima, objašnjava autorka izložbe, koja je odrastala čitajući stripove, koji su i kasnije nastavili da budu njeno zadovoljstvo, ali i profesija.

Njeno detinjstvo su, kaže, obeležile „polovne stripoteke“, koje je dobijala od rođake i prijateljice.

-To su uglavnom bili francuski stripovi. Najviše su me interesovali Torgal, Drakuleta, Asteriks i Obeliks, Gaša, priseća se i priznaje da je vremenom zavolela i novitete, poput Winksa, ženskog stripa za devojčice, koji joj je jako simpatičan.

Užički strip susreti: Novinski strip prerastao je u internet mimove (FOTO) 4
Foto: Ana Milošević/Danas

Janina želja je razbijanje predrasuda o stripu, koji se često doživljava kao muški medij.

– Kada pomislite „ženski strip“, vaše prve asocijacije su, takozvane ženske teme: moda, udaja, majčinstvo, ciklusi, nešto ljupko, kao što su kuce, mace, cvetići. Ipak, ako ovu izložbu pogledate pažljivo, videćete čitavu lepezu različitih stilova, razne teme, različite prisupe, koji su karakteristični za svaku umetnicu ponaosob, objašnjava izbor izloženih radova ova strip autorka.

Upravo iz njega, trebalo bi izvući zaključak da ne postoje ženske teme ili ženski i muški senzibiliteti, već da oni mogu isključivo biti različiti, individualni, umetnički.

-Ova izložba prikazuje radove čiji se stil doživljava kao ženski, ljupki. Sa druge strane, tu su i autorke koje su veoma dominantne na andergraund sceni, one stvaraju u manga stilu, objašnjava autorka izložbe i posebno skreće pažnju na žene koje su stvarale pre, ali i tokom Drugog svetskog rata.

Tu je i nekoliko antologija, čiji je cilj takođe bio okupljanje ženskog stvaralaštva, što ukazuje i da ova izložba nije prva koja se bavi tom temom.

Podsetimo, prvi festival stripa – Užički strip susreti  u Gradskom kulturnom centru, traju do 16. aprila. Do tada će publika moći da poseti radionice, izložbe, panel diskusije, promocije knjiga i albuma. Ova manifestacija, okupiće najveća imena devete umetnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari