Užičkom udruženju i galeriji „Reflektor“ pripala nagrada „Jelena Šantić“ 1Aleksandar Dimitrijeviž_ Foto: Nenad Kovačević

Udruženje vizuelnih umetnika Užica i galerija „Reflektor“, koju je osnovalo to Udruženje, dobitnici su nagrade „Jelena Šantić“ za 2916/2017. godinu.

Nagradu, kojom se neguje sećanje na baletsku umetnicu i mirovnu aktivistkinju Jelenu Šantić (1944-2000), dodeljuje istoimeni Fond, u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju. Nagrađuju se oni koji svojim kulturnim praksama značajno doprinose borbi za ljudska prava i afirmaciji pojedinca i malih grupa u društvenim promenama.

Udruženje vizuelnih umetnika Užica (UVUU) i galerija „Reflektor“ su nagrađeni u kategoriji organizacija civilnog društva i to za „hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice kroz udruživanje i saradnju sa javnim i privatnim sektorom, kao i zalaganje za očuvanje kulturnog nasleđa grada“.

Udruženje, koje je nastalo početkom prošle godine, na inicijativu užičkih umetnika mlađe generacije, uspelo je da uredi prostor u zapuštenoj zgradi u bivšoj užičkoj kasarni i da u njemu otvori galeriju „Reflektor“ koja je, za kratko vreme, postala važno kulturno središte grada.

Članovi tog Udruženja, nakon što im je Grad, na pet godina, dodelio na korišćenje oko 200 kvadratnih metara u ruiniranom objektu, pokazali su entuzijazam i, uz podršku sponzora, uspeli da taj prostor preoblikuju u neobičan kulturni ambijent.

„Nagrada nam mnogo znači i predstavlja veliki podstrek, jer smo udruženje koje je  praktično tek osnovano. To je i dokaz da se entuzijazmom mogu menjati stvari, iako takvi projekti nemaju stalnog izvora finansiranja i nisu deo institucionlane kulturne mreže“, kazao je za Danas Aleksandar Dimitrijević, akademski slikar i predsednik UVUU, koje okuplja 55 članova, od kojih dvadesetak stvara u inostranstvu, a neki od njih povremeno dolaze u Užice.

Objasnivši da se programski sadržaji projektno finansiraju, te da je potrebna stabilnija i ozbiljnija finansijska podrška, Dimitrijević navodi da se to Udruženje trudi da ponudi kvalitetne programe i da podstiče mlade umetnike da stvaraju i izlažu.

Nakon prošlogodišnjih osam izložbi autora iz zemlje i inostranstva, u „Reflektoru“ je od početka ove godine priređeno sedam postavki i sve su one žirirane. Priređuju se i drugi programi, poput pozorišnih predstava, a nedavno je održan i prvi  Festival dokumentarne fotografije i video produkcije „Grain fest“.

Krajem jula počeće radionice slikanja i crtanja za sve građane, a u avgustu će uslediti  „Video park“, odnosno Festival savremene umetnosti u oblasti videa, animacije i pokretnih slika koji će, pod tematskim nazivom „Granice – Boundaries“, okupiti umetnike iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Inače, nije prvi put da je nagrada „Jelena Šantić“ stigla u Užice, jer je 2010. godine dodeljena Književnom festivalu „Na pola puta“ koji u Užičkoj gimnaziji okuplja pisce iz regiona, koji gimnazijalcima drže redovne časove književnosti i uveče za širu publiku javno čitaju svoja dela.

Osim UVUU i galerije „Reflektor“, nagrada „Jelena Šantić“ je pripala Marijani Cvetković i Tatjani Nikolić, a priznanja će biti uručena danas u 18 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

 

Izložba „Doba 2“ od sutra u „Reflektoru“

Godišnja izložba članova UVUU pod nazivom „Doba obnove 2“, koja je nastavak prošlogodišnjeg projekta i čiji naziv sugeriše na potrebu udruživanja i pokušaja da se obnovi razoreni kulturni prostor, biće otvorena u „Reflektoru“ u petak, 6.jula u 20 časova i na njoj će se predstaviti tridesetak umetnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari