Veliki Kiril Serebrenikov ponovo u Beogradu: Jedan od vodećih ruskih reditelja u Evropi i politički disident režira "Običnu priču" 1Foto Radmila Radosavljević/Danas

 

Pored Berlina, gde od aprila prošle godine živi i radi Kiril Serebrenikov, i Beograd se upisuje među evropske metropole u kojima je posle pritvora i napuštanja Moskve angažovan veliki ruski filmski i pozorišni reditelj, dobitnik svetskih nagrada i jedan od najpoznatijih disidenata današnjice – 31. oktobra, u njegovoj režiji, premijerno ćemo gledati predstavu „Obična priča“ po antologijskom delu Ivana Gončarova.

I mada naša pozorišna publika poznaje Serebrenikova iz vremena dok još nije bio zvezda, kad nas je na Bitefu 2002. oduševio svojim nastupom i predstavom „Plastelin“, potom i 2015, kada je kao već veliko evropsko ime došao sa ostvarenjem „Mrtve duše“, njegova režija „Obične priče“ svakako je ekskluzivni događaj, iza koga stoji platforma “DrugDrugu”.

Kako je najavljeno na današnjoj konferencji za novinare u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, gde će se i održati premijera ove predstave i ostati na repertoaru, reč je o platformi čiji je cilj da doprinese integraciji ruskojezične zajednice u srpski kulturni prostor i umetničkoj saradnji, pa se i „Obična priča“ radi u „mešovitoj“ podeli, sa našim i ruskim glumcima.

Projekat kojim se Serebrenikov vraća na našu scenu predstavili su glumac, producent i reditelj, i producent platforme “DrugDrugu”, Aleksej Agranovič, glumac i reditelj Filip Avdejev, i deo ekipe naših glumaca koji igraju u predstavi – Danica Maksimović, Dragana Varagić i Luka Grbić.

Prema rečima Agranoviča, Serebrenikov je u Gogolj Centru u Moskvi 2015. postavio savremenu verziju antologijskog dela Gončarova, u kojem je radnju koja se događa 1847. smestio u modernu Rusiju.

– Ova predstava se sada delimično „prenosi“ u Beograd, srpske glumce je odabrao sam Serebrenikov, a kako nije bio ovde, kasting smo organizovali tako što smo glumce koje smo pozvali snimali kamerom, i napravio je izbor na osnovu snimaka.

U „Običnoj priči“ je angažovana velika glumačka ekipa, tu su i srpski glumci koje smo odabrali Filip Avdejev i ja, i verujemo da će ova predstava i kod vaše publike doživeti veliku popularnost, kao što je i kod naše – rekao je Agranovič.

Na pitanje Danasa kako se odvijaju probe, s obzrom da Serebrenjikov još nije stigao, Agranovič je najavio da on dolazi u Beograd 20. oktobra, deset dana pre premijere.

– Probe vodimo Avdejev i ja, jer igramo u moskovskoj verziji predstave i dobro znamo kako je tekao rad, imamo i rediteljsko iskustvo, a i ranije smo sarađivali sa Serebrenikovim – istakao je Agranovič, dodajući da su veoma zadovoljni srpskim glumcima.

Luku Grbića, jednog od najdarovitijih glumaca mlađe generacije, gledaćemo u ulozi glavnog junaka Gončarova, Aleksandra Saše Adujeva, mladog, idealističkog plemića koji iz provincije dolazi u Sankt Peterburg, ali se i sam priklanja sistemu.

– Bio sam šokiran kada sam dobio poziv za kasting, za predstavu koju režira Kirili Serebrenikov. Nisam mogao da verujem da mi se to događa, a još veći šok sam doživeo kad sam dobio ulogu – rekao je Grbić.

Danicu Maksimović u „Običnoj priči“ videćemo u dve scene, i kako je izjavio Agranovič, Serebrenikov se na kastingu najbrže odlučio za nju, za samo desetak minuta je javio da je dobila ulogu.

Ova predstava zahteva i glumce koji dobro pevaju, objasnila je Maksimović, koja je decenijama bila prvakinja Pozorišta na Terazijama, ističući da nikada do sada nije pristajala da ide na kastinge, bez obzira o kojim je projektima ili rediteljima reč, ali da se ponuda Kirila Serebrenikova na odbija.

Isto zadovoljstvo ovom saradnjom izrazila je i Dragana Varagić, podsećajući na deo svoje karijere u Kanadi, gde je imala priliku da radi na raznim multikulturalnim i višejezičnim projektima.

„Obična priča“ sa rediteljskim potpisom velikog Serebrenikova imaće reprizu premijere 1. i 2. novembra, a od 15. decembra biće na redovnom repertoaru Centra za kulturu „Vlada Divljan“.

Kako je objasnio Aleksej Agranovič, cene karata za ovu predstavu biće malo više od uobičajene cene u našim pozorištima, zato što se platforma “DrugDrugu” potpuno sama finansira i nema podršku nijedne države.

O ciljevima platforme iza koje ne stoji nikakav politički angažman, već isključivo inicijativa za međunarodnom kulturnom saradnjom, o njenom načinu rada i drugim projektima i programima juče su govorili i članovi njenog Upravnog odbora, reditelj, producent i direktor kompanije “Red Production” Miloš Đukelić, i direktor Сentra za kulturu “Vlada Divljan” Ljubiša Đurović.

Ekser u Putinovoj čizmi

Kiril Serebrenikov je zbog svojih demoktratskih nastupa, podršci LGBT zajednici, kritikama upućenim autoritarnoj ruskoj vlasti i cenzuri predstavljen u svetskoj kulturnoj javnosti i kao „Ekser u Putinovoj čizmi“, a 2017. je bio osuđen na tri godine zatvora uslovno, i bilo mu je zabranjeno da napusti Rusiju.

Kazna mu je smanjena pošto je polovinu odslužio u kućnom pritvoru, bez kršenja zabrane i ograničenja koja su mu nametnuta, pa je aprila prošle godine uspeo da napusti Rusiju.

Serebrenikov se svrstava među najveće savremene stvaraoce evropske pozorišne i filmske scene – osnivač je pozorišta Gogolj Centar u Moskvi, režirao je u pozorištima „Čehov“, „Puškin“, „Sovremenik“, Nemačkom Dojčes Teatru u Berlinu, Talia Teatru u Hamburgu.., a njegovom predstavom „Crni monah“ otvoren je prošlogodišnji festival u Avinjonu.

Serebrenikov je 2022. proglašen za evropskog operskog Reditelja godine, predstave sa njegovim potpisom u Komische Oper u Berlinu, operskim pozorištima u Štutgartu i Cirihu, Državnoj operi u Beču i Bavarskoj, Narodnoj operi i baletu u Amsterdamu, kritičari su svrstali u muzičke događaje.

Kao retko koji reditelj, Serebrenikov je osvajao najveća priznanja na svetskim festivalima i za svoja filmska ostvarenja – “M)učenik”, “Leto”, “Petrovi pod gripom”, “Žena Čajkovskog”…, koji su prikazivani u glavnim takmičarskim programima Kana i Venecije, a 2018. postao je i komandant francuskog Ordena umetnosti i književnosti.

Veliki Kiril Serebrenikov ponovo u Beogradu: Jedan od vodećih ruskih reditelja u Evropi i politički disident režira "Običnu priču" 2
Foto promo platforma “DrugDrugu”

„Obična priča“ iz 1966.  u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

„Obična priča” je prvi put izvedena u pozorištu “Sovremenik” u Moskvi 1966, a samo godinu dana kasnije doživela je postavku u našem Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji Miroslava Belovića.

Glavne junake su igrali Mihailo Miša Janketić, Stevo Žigon, Maja Dimitrijević, Ljiljana Krstić, Svetlana Ceca Bojković, Kapitalina Erić, Tanasije Uzunović.., a predstava je 1969. doživela i svoju televizijsku produkciju, u režiji Aleksandra Đorđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari