Vencel: Teatar je nasušna potreba ljudskih zajednica 1

Festival “Sinerdži”, četvrti po redu, revijalnog je karaktera i na njemu učestvuju profesionalne pozorišne trupe koje delovanjem na jeziku manjinske zajednice u zemlji u kojoj žive, stvaraju autentičan umetnički izraz. Tokom sedam dana, od 6. do 12. decembra, publika će u Novom Sadu moći da pogleda sedam predstava teatara iz Nemačke, Rumunije, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

Na svečanom otvaranju u ponedeljak, 6. decembra, od 20 časova biće otvorena izložba likovnih radova učenika Škole „Milan Petrović“, kao i bazar rukotvorina polaznika ove škole.

Ulaznice za festival se neće naplaćivati, ali će se ostavljati dobrovoljni prilozi za učenike Škole „Milan Petrović“. To prvo veče, festival će otvoriti predstava Tigar Đanina Karbunariu, Pozorišta Sigligeti iz Oradea (Rumunija).

„Sinerdži“ je jedinstven pozorišni festival koji predstavlja vrednosti za koje se Novi Sad zalaže kao otvorena multinacionalna sredina, a koje i evropske kulturne politike stavljaju u prvi plan. Ovaj festival je poznat i po tome što promoviše različitost i predstavlja smotru vrhunskih pozorišnih umetnika i kvalitetnih predstava. Njegova važnost je višedimenzionalna, jer predstavlja i centralnu tačku saradnje među pozorištima evropskih zemalja.

Na festivalskom repertoaru naći će se trupe pozorišta kojima rukovode čuveni Roberto Čuli (Nemačka) i Maja Morgenštern (Rumunija),

Pred početak festivala, Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház, uputio je pozdravno pismo javnosti, publici i učesnicima koji stižu u Novi Sad na festival:

“Ovaj naš susret trebalo je da se desi prošle godine u ovo vreme, ali zbog razloga o kojima sada ni reč nećemo progovoriti, Boginja Talija obezbedila nam je dane koji su pred nama. Nova realnost u kojoj smo se našli svi mi – heroji, antiheroji, obični ljudi, učesnici stvarnosti koja se zove život, dovela nas je u situaciju u kojoj smo u nedoumici šta je stvarnost, a šta priviđenje? Mi u pozorištima ne odustajemo od uverenja da su oni svetovi koji nastaju na našim scenama zapravo stvarni svetovi u okruženju privida, obmane i manipulacije. Kolege iz Oradee, Beograda, Milhajma na Ruru, Bukurešta, Budimpešte i Varaždina svojim umetničkim ostvarenjima i opredeljenjem za bolje i slobodnije življenje i mišljenje zapravo ponovo potvrđuju da je teatar nasušna potreba ljudskih zajednica. Mi ne odustajemo od uverenja da smo u isto vreme stvaraoci, ali i ostvarenja one stvarnosti u kojoj živimo na različitim delovima sveta. Ta dvojnost je fundament našeg postojanja i oslonac našeg stvaralaštva, ali i uzročnik ogromne društvene odgovornosti, kako prema našoj umetnosti, tako i prema društvenim zajednicama u kojima delujemo. Dani koji su pred nama neka budu praznične prilike u kojima slavimo ljudsko biće – njegovo pravo i obavezu da bude slobodan, u sustvaralaštvu sa našom publikom“, istakao je Vencel.

Predstave će u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház počinjati u 20 časova, a drugog dana festivala, u utorak, 7. decembra na repertoaru je predstava San o Mileni Jelene Bogavac u produkciji Udruženja umetnika „Artista“ iz Beograda. Nakon predstave će biti održan i sastanak Međunarodne asocijacije manjinskih teatara.

U sredu, 8. decembra nastupa Kolektiv Maluba iz Milhajma (Nemačka) sa predstavom Čista formalnost, Mudar Alhadži i ansambl.

Sledećeg dana, Državno jevrejsko pozorište iz Bukurešta (Rumunija) izvešće predstavu Ajnštajnova izdaja, Erika Emanuela Šmita.

U petak, 10. decembra, ponovo nastupa Kolektiv Maluba, a ovoga puta izvodi predstavu Povratak Dantona, Mudar Alhadži. Sofoklova drama Edip tiranin izvešće u subotu, 11. decembra Pozorište Amfiteatar iz Budimpešte.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju, 12. decembra, Hrvatsko narodno kazalište Varaždin iz Hrvatske, izvešće predstavu Pazi na prazninu Romana Nikolića.

Za sam kraj festivala „Sinerdži“ biće, nakon predstave, upriličen koncert grupe Kal Rock ’N’ Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari