Vidovdanske svečanosti u Gračanici otvorio princ Filip Karađorđević 1Foto: Kabinet princa Filipa Karađorđevića

Otvaranjem izložbe slika Milana Cileta Marinkovića, dobitnika nagrade „Longin“, juče su u Domu kulture u Gračanici zvanično počele 32. Vidovdanske svečanosti i ovogodišnja Likovna kolonija „Vidovdan“. Vidovdanske svečanosti zvanično je otvorio princ Filip Karađorđević.

– Za mene, kao i za svakog Srbina, Vidovdan ima poseban značaj, zato smo upravo na Vidovdan 2020. odlučili da se iz Londona preselimo u Srbiju i ovde nastavimo svoj život. Vidovdanske svečanosti su prilika i povod da iz Gračanice pošaljem poruku mira, razumevanja i solidarnosti među narodima koji žive na ovim prostorima. Stvaranjem mira najbolje ćemo se odužiti našim precima koji su dali svoje živote za mir, slobodu i pravdu – istakao je princ Filip, prenosi u saopštenju njegov kabinet.

U svom prvom javnom obraćanju na srpskom jeziku on je istakao da mu je “čast što Vidovdanske svečanosti otvara kao potomak kralja Petra Prvog i kralja Aleksandra Prvog, koje istorija pamti kao oslobodioce Kosova”.

Slikar Milan Cile Marinković zbog ranije zakazanih obaveza juče nisu bio u Gračanici, pa je izložbu njegovih radova otvorila njegova kći Danica Karađorđević, supruga princa Filipa.

– Vidovdan je najznačajniji nacionalni praznik Srba. Ovo su važne godine – sedam vekova manastira Gračanica, 150 godina Prizrenske bogoslovije koje obeležavamo sa tridesetak događaja. Mali doprinos svemu tome i ova izložba Cileta Marinkovića kao deo kontinuiteta naše kulture i duhovnosti na Kosovu i Metohiji – rekao je Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica.

Otvaranju 32. Vidovdanskih svečanosti prisustvovali su: episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić), profesori Prizrenske bogoslovije, predstavnici Matice srpske, lokalnih vlasti u Gračanici, ljubitelji likovne umetnosti.

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji u Gračanici učestvuju slikari iz Srbije i inostranstva, čiji će radovi krajem juna biti izloženi u Domu kulturu u Gračanici.

Vidovdanske svečanosti tradicionalno počinju 1. juna, a završavaju se na Vidovdan 28. juna, a u okviru ove manifestacije održavaju se književne večeri, tribine, izložbe, predstave, izbor za najlepšu “Kosovsku devojku”…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari