Viminacijum dobija Avantura park i Legionarski poligon 1

Zahvaljujući saradnji poznatog Arheološkog parka Viminacijum i Turističke organizacije Grada Požarevca, na drevnom antičkom lokalitetu Viminacijumu posetioci će uskoro imati priliku da uživaju u novim, atraktivnim sadržajima, a reč je, pre svega, o Legionarskom poligonu i Avantura parku.

Valja naglasiti da poligona u rimskom stilu, sa posebno osmišljenim preprekama, nema nigde u širem okruženju, te da je Velika Britanija najbliži prostor koji ima nešto slično.

Inače, „Faza 4 izgradnje Limes Parka: Legionarski poligoni i Avantura park“ na arheološkom nalazištu Viminacijum jeste projekat čiji je nosilac Turistička organizacija Požarevac.

Ovaj projekat je odobren kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u vrednosti od 30.000.000 dinara. U saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda, poslednjih meseci aktivno se radilo na nacrtima i predmeru, a izvođač radova je uveden u posao krajem maja.

Podsećanja radi, ove godine nas očekuje i XXIV Limes kongres koji će u septembru dovesti preko 500 stručnjaka iz oblasti arheologije iz čitavog sveta i smestiti ih na Viminacijum. Ipak, jedinstveni poligoni za obuku legionara i Avantura park će zaživeti i pre kongresa, kroz odlično zamišljene letnje zabavno-edukativne kampove, kako za mlađe, tako i za starije učesnike koji će biti smešteni na jedinstvenom prostoru rekonstruisanog kampa VII Klaudijeve legije. Ovo je projekat koji će sam sebe isplatiti i živeće svake sezone u godinama koje dolaze.

Inače, Viminacijum Avantura je projekat koji okuplja uzraste od 10 godina pa naviše, kroz team building aktivnosti i biće dostupan svim posetiocima Arheološkog parka Viminacijum. Predstavnici Viminacijuma i turistički radnici iz Požarevca su uvereni da će upravo ovaj projekat privući još više turista u ovaj grad i njegovu okolinu.

Mališani u poseti arheološkom nalazištu

Viminacijum – U okviru održavanja Festivala tradicionalnih igara i modernog plesa, u saradnji sa Predškolskom ustanovom „LJubica Vrebalov“, Udruženjem vaspitača Braničevskog okruga „Vaspitač Plus“ i Arheološkim parkom Viminacijum, najmlađi gosti ovoga grada iz Novog Pazara, Zvečana, Banja Luke i Cetinja bili u poseti Arheološkom nalazištu Viminacijum. Ovu posetu je, na kraju dana, upotpunio i jedan dečiji komentar da će „ovaj dan zapamtiti zauvek“.

Deca su mogla da vide i čuju puno o načinu života starih Rimljana, o održavanju higijene, o ponekad surovoj zabavi na pesku rimske arene, rimskoj kuhinji i ishrani, ali i o tome kako izgleda jedan dan u životu istraživača arheologa. Ipak, najviše ih je zaintrigirala ona najdalja prošlost, period praistorije i priča o mamutici Viki i grupi nešto mlađih mamuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari