Vinčansko nalazište na Dunavu kao Karnak na Nilu 1

Izložba nagrađenih radova na međunarodnom konkursu za urbanističko rešenje arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči biće dostupna javnosti danas na Trgu republike, ispred Narodnog muzeja.

Ova izložba predstaviće radove nagrađene na međunarodnom konkursu za urbanističko rešenje arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči, koji realizuje Vlada Republike Srbije pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a sve u sklopu trogodišnjeg kapitalnog projekta “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija”, čiji je nosilac investicionih prava Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Na međunarodni konkurs za urbanističko rešenje Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, pristiglo je 12 radova iz cele Evrope.

Stručni žiri dodelio je prvu nagradu rešenju “Memorija tla”, studija “AKVS arhitektura” iz Beograda, autora Anđele Karabašević Sudžum, Vladislava Sudžuma i projektanata Marije Matijević, Dunje Dedić, Nenada Pavlovića i Vuka Zlatkovića.

“Lokalitet Vinča Belo brdo je ovim konkursom dobio sjajno rešenje koje istovremeno prati moderne međunarodne trendove, a podržava prezentaciju svih elemenata neolitske Vinčanske kulture. Samim tim, Vinču Belo brdo će svrstati u red najatraktivnije predstavljenih svetskih arheoloških lokaliteta, što je nešto što smo dugo dugovali našem nasleđu i što, najzad, poštujemo, jer će Vinča Belo brdo postati na Dunavu ono što je Karnak na Nilu“, izjavio je dr Miroslav Kočić, izvršni menadžer projekta “Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija Arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči”.

Dodeljene su i dve druge nagrade i to autoru projekta Milošu Paunoviću iz Melburna, Australija, i autorima Jeleni Miletić i Dejanu Miletiću iz Beograda.

Organizator izložbe koja će trajati do 10. decembra je Nacionalna platforma “Srbija stvara”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari