Virtuelno razgledanje tvrđave 1Foto: Zoran Panić

Prema rečima direktora Muzeja Ponišavlja Saše Jovanovića, za nekoliko dana zabeleženo je više od 5.200 ulaza/pregleda.

– Na ovaj način posetioci se pre obilaska tvrđave mogu upoznati sa istorijom, istraživanjima i restauracijom, ali i zanimljivostima koje su vezane za ovo utvrđenje. Mogućnost 3D razgledanja nastala je kao deo projekta digitalizacije nacionalne kulturne baštine, rekao je za Danas Jovanović.

Projekat je prošle godine realizovalo Ministarstvo za evropske integracije. Jovanović kaže da vikendom tvrđavu poseti više od 1.000 turista, i to najviše iz Bugarske.

Rekonstruisana srednjovekovna tvrđava Momčilov grad u Pirotu koju mnogi zovu i Pirotski gradić svečano je otvorena 20. novembra prošle godine. Reč je o projektu iz prvog poziva IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska. Partner na projektu je Pirotu bila opština Montana.

Ukupna vrednost projekta je 690.000 evra, a vrednost dela projekta za Pirot je nešto više od 400.000 evra. Radovi su trajali 16 meseci. Vrpcu su tada presekli i svečano otvorili Tvrđavu ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša LJiljana Berić.

U tvrđavi sniman i „Boj na Kosovu“

Pretpostavlja se da je Gornji grad tvrđave građen u vreme kneza Lazara u drugoj polovini 14. veka pre Kosovskog boja. U Pirotu ovu tvrđavu zovu Momčilov grad zbog verovanja da je nju gradio vojvoda Momčilo. U zidinama Tvrđave su pored ostalih snimani kadrovi filma „Boj na Kosovu“.