"Vlažnost" u konkurenciji za nagrade 1Foto: Srpski "Vuk sa Volstrita": scena iz filma "Vlažnost"

Jubilarni, deseti Vukovar film festival – Festival podunavskih zemalja, ove godine će se održati od 22. do 27. avgusta, na deset lokacija u četiri grada.

Biće prikazano ukupno 84 filma iz ovogodišnje evropske i svetske filmske produkcije. Laureati iz Kana, Berlina, Karlovih Vari, novi filmovi svetskih klasika kao što su Vudi Alen, Pedro Almodovar i DŽim DŽarmus imaće hrvatske premijere na ovom festivalu. U Vukovaru se s velikim nestrpljenjem očekuje i film „Vlažnost“, našeg reditelja Nikole LJuce, koji je najavljen kao srpski „Vuk sa Volstrita“. Film će biti prikazan u okviru glavnog takmičarskog programa.

U konkurenciji za nagrade prikazuju se dugometražni, kratkometražni i dokumentarni filmovi iz podunavskih zemalja. U konkurenciji za nagrade izdvajaju se rumunski film „Matura“, koji je na ovogodišnjem festivalu u Kanu osvojio nagradu za najboljeg reditelja, i nemački „Toni Erdman“.

Program „Svet“ donosi premijere filmskih remek-dela: „Cafe Society“ nova je ljubavna komedija Vudi Alena, zatim „Ja, Danijel Blejk“ Kena Louča, „Hulieta“ Pedra Almodovara, „Paterson“ DŽima DŽarmuša… Publiku u Vukovaru očekuju i filmovi sa muzičkim temama: novi hit DŽima Karnija „Raspevana ulica“, muzička priča iz osamdesetih godina, zatim dokumentarac o Igiju Popu i grupi The Stooges „Gimme Danger“ DŽima DŽarmuša, i „Miles Ahead“, biografski film reditelja i glumca Dona Čendlea o Majlsu Dejvisu.

Novi program „Odabrao Đelo Hadžiselimović“ sačinjen je od uglavnom dokumentarnih filmova koje je izabrao čuveni Đelo Hadžiselimović. Ovi filmovi će biti prikazivani na brodu „Bajadera“, a gledaoci će moći da uz piće i kokice uživaju u filmovima i da plove Dunavom za vreme projekcija. Prvi film koji će biti prikazan je „Gde je sledeća invazija“, novi dokumentarac kontroverznog autora Majkla Mura.

Pored vukovarskih lokacija, festival će se ove godine odigravati i u Osijeku, Belom Manastiru, na plovećem brodu Bajaderi, vukovarskoj atrakciji koja će kretati ispred Ostrva sportova, a selekcija skandinavskih filmova „Viking invazija“ prikazivaće se u Borovu i Valpovu. U okviru ovog programa prikazaće se filmovi: „Komuna“ Tomasa Vinterberga, zatim danski „Rat“ koji je ove godine osvojio nominaciju za Oskara za najbolji strani film, kao i „Poruka u boci“, poslednji deo trilogije krimića nastalih prema delima hit-autora DŽusija Olsena.

Prateći programi uključuju pet filmskih radionica, i nastupe sjajnih bendova – srpskog ženskog sastava The Frajle i hrvatskih Soulfingersa. Ulaz na koncerte je slobodan.

Biće dodeljene nagrade za kratke i dugometražne igrane filmove, a u žirijima se nalaze glumica Anja Šovagović Despot, producentkinja Anita Juka, filmski kritičar Igor Tomljanović, reditelji Borislav Kolev i Hubert Canaval, kao i rediteljka En Šlis.

Festival će danas biti otvoren premijerom filma „Ovo nije moje vreme“ mađarskog reditelja Sabolča Hajdua, koji je dobitnik nagrade na festivalu u Karlovim Varima, a reditelj i ekipa prisustvovaće svečanom otvaranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari