Vodič kroz svet skrivenih dragulja 14. Noći muzeja 1

Ovogodišnja, četrnaesta po redu, Noć muzeja uz premijerno otvaranje veličanstvenih zdanja i ekskluzivnih lokacija, doneće više od stotinu zanimljvih sadržaja 20. maja.

Beograđani će morati da naprave težak izbor jer se u glavnom gradu Noć muzeja održava na 68 lokacija a sve traje osam časova, od 17 pa do jedan sat iza ponoći.

Neispričana priča o Beogradskom sajmu, biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice 20. maja. Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je „prozor u svet“, mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte.

Pravi kuriozitet ovogodišnje manifestacije biće otkriven u Šejh Mustafinom Turbetu, na Dorćolu, gde će biti predstavljen jedan od najstarijih Kurana na svetu, koji potiče iz 16. veka i samo za ovu noć stiže iz privatne kolekcije na razgledanje svim posetiocima, u koju se nakon Noći muzeja vraća.

U Belom dvoru specijalno za Noć muzeja, pripremljena je izložba posvećena susretima Nikole Tesle i članova kraljevske porodice Karađorđević, uz priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali ovog velikog naučnika.  Biće predstavljena i čuvena fotografija koja je načinjena u hotelu „Njujorker“ prilikom susreta kralja Petra II sa Teslom 1942. godine.

U Kazamatima Vojnog muzeja na Kalemegdanu svi zainteresovani, samo u Noći muzeja, dobiće priliku da vide kako su izgledale i kako su se menjale policijske uniforme kroz vreme, koje se sve oružje koristilo, ali i ordenje koje se dodeljivalo. Specijalno zanimljiv deo ove priče čine policijska vozila koja su se koristila od pedesetih naovamo. Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ predstavlja se u Noći muzeja jedinstvenom i neponovljivom izložbom o istorijatu srpske policije pod nazivom „Hladna glava, vrelo srce, čiste ruke!“

Novinska agencija Tanjug u svom velelepnom zdanju predstaviće fotografije koje će sve posetioce Noći muzeja vratiti u „stara dobra vremena“ malih i velikih revolucija ljudskih života. Fest koji je doneo svetski glamur u Beograd, „Kosa“ koja je s Brodveja stigla pravo u Atelje 212, Zastavin „stojadin“, računari koji su krenuli da osvajaju svet su samo neki od velikih preobražaja i fragmenata života koje Tanjug čuva u bogatoj foto-arhivi od 3,5 miliona negativa i koji će ekskluzivno biti prikazani u 14. Noći muzeja.

U susret stotom rođendanu prve snimljene džez ploče u Noći muzeja biće predstavljen i legat Miše Blama, sa njegovim pismima i fotografijama, a sve to uz džez uživo u novootvorenom džez kulturnom centru koji nosi njegovo ime „Mihailo – Miša Blam“, u zgradi Jevrejske opštine.

Tačno 50 godina od mjuzikla „Kosa“, simbola antiratnog bunta šezdesetih godina, premijerno izvedenog 1967. godine u Njujorku, a na sceni Ateljea 212 postavljenog već 1969. godine, biće obeleženo u prvoj diskoteci na Balkanu – „Kod Laze Šećera“. Takođe, u Domu Jevrema Grujića biće izloženi pokloni koje je Natalija Obrenović dobijala od  državnika, sultana i kraljevskih parova njenog vremena.

Najčešća tema – vremenske prilike, dobija svoje odgovore na pitanja u Noći muzeja. Kako je izgledao razvoj meteorologije i hidrologije u Srbiji, a kako dnevnik osmatranja Vladimira Jakšića iz 1848. godine, saznaće svi posetioci Prve srpske opservatorije u kojoj će biti izloženi originalni dokumenati i kopije iz 19. veka.

Šetnja je lajtmotiv svake Noći muzeja, a ovogodišnja će sve zainteresovane provesti i kroz istoriju vespe i to u Vespa muzeju. Od najstarijih modela iz četrdesetih godina prošlog veka, pa sve do kraja prošlog milenijuma, zaključno s poslednjim modelom s ručnim menjačem – „vespom PX“. Premijerno u 14. Noći muzeja biće predstavljena posebno napravljena „vespa Nole“, posvećena našem teniseru u znak zahvalnosti za predstavljanje Srbije u svetu.

Za ljubitelje aviona i letenja Muzej vazduhoplovstva pripremio je pravu poslasticu i pretpremijeru u Noći muzeja – izložba „Srpska avijatika u Velikom ratu 1914.-1918.“ U najvećem beogradskom izložbenom prostoru predstaviće više od 50 originalnih aviona, hidro-aviona, helikoptera i jedrilica, kako domaćih tako i stranih i tako proslaviti 60 godina od osnivanja Muzeja vazduhoplovstva.

Jedinstvena prilika za posetu beogradskoj Sinagogi je upravo u Noći muzeja. Ispraćanje Šabata sa rabinom Isakom Asielom kao i upoznavanje sa blagoslovom svetlosti zvanim Avdala, samo su delići onoga što očekuje sve posetioce Noći muzeja koji odluče da zavire u sinagogu, u ovoj magičnoj noći.

Ulaznice za Noć muzeja, po pretprodajnoj ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije cena iznositi 500 dinara. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.

Od 17 časova pa sve do 1 iza ponoći 20. maja, pored Srbije, šetaće posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja, čije je sedište u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari