"Vrli novi svet" u Madlenianumu 1Foto: Sajt Madlenijanum

Posle uspešne pretpremijere u Madridu, predstava „Vrli novi svet“ plesne kompanije Sasha Sasic premijerno će biti izvedena u utorak uveče od 19:30 u Operi i Teatru Madlenianum. Reč je o plesno-dramskoj predstava koja se temelji na istoimenom delu Oldusa Hakslija (Aldous Huxley).

Pitanje na koje autor predstave želi da odgovorimo je Šta nas čini ljudima? Autorka i koreograf predstave, Sasha Sasic kaže za Danas da ova predstava nije kritika već ilustracija današnjeg društva, prikaz koji otvara prostor publici za razmišljanje na datu temu.

Plesna kompaniju Sasha Sasic, osnovana je 2014. godine, a zasnovana je na međunarodnoj saradnji nekoliko plesača i muzičara iz Španije, Francuske i Srbije. „Vrli novi svet“ je predstava koja je postavljana tokom 2018. godine, a pored četiri vrsna plesača savremenog plesa (Adrián Díaz Rodríguez, David Mazón Fierro, Mari Olave Jiménez, Zoe Seplveda Merino) i muzičara Fernanda Jimeneza Lerie, kompaniji se pridružuje i glumica Huichi Chiu, te istaknuta madridska koreografkinja Natalia Fernandes.

Scenografiju za predstavu potpisuje Jug Cerović. Dehumanizacija novog sveta, sterilnost i odsustvo individualnosti koju je Haksli početkom prošlog veka samo naslućivao, danas, nepunih 100 godina kasnije, postaju realnost. Šta više, dehumanizacija prelazi u hiperhumanizaciju, a individualnost je prenaglašena.

„Vrli novi svet“ je priča o sukobu naivnog čoveka „divljaka“ sa moralom i politikom novog doba. Vrli novi svet predstavlja jasnu viziju neuravnotežene, tehnološki napredne sadašnjosti u kojoj se ljudi kloniraju, društveno indoktriniraju i farmakološki anesteziraju da bi se što bezbolnije uklopili u algoritmički poredak, a sve po cenu njihove slobode, ljudskosti i duše.

U Vrlom novom svetu svi su srećni, svi su jedinstveni i svi su zadovoljni plasiranom slikom svog života. Nakon premijere u Beogradu, predstava će biti na repertoaru jednog madridskog pozorišta, a zatim putuje dalje na brojne festivale.

Saša Sašić

Sasha Sasic, umetnička direktorka kompanije, plesačica i koreografkinja srpskog porekla, živi i radi u Španiji, svoju edukaciju iz oblasti plesa stiče u Beogradu, Granadi i Madridu. Pored plesa uspešno se bavi i modom i već nekoliko godina ima svoj brend Shash Couture, čije kostime će videti u predstavi Vrli novi svet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari