Vukosavljević: Budžet za FCS 1,1 milijarda; Bjelogrlić: Potrebni statut i decentralizacija 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da budžet za Filmski centar Srbije za 2019. godinu iznosi nešto više od 1,1 milijardu dinara, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

„Država će i narednih godina povećavati budžet za srpski film… Za sledeću godinu očekujemo da će rezultati ovakvog povećanja i rasta budžeta za film u Srbiji donositi kvalitetne rezultate“, kazao je Vukosavljević na godišnjoj sednici Grupacije kinematografije.

On je kazao da je ideja o sužavanju broja članova konkursne komisije zrela za analizu i ozbiljno razmatranje, kao i da treba razmotriti mogućnost da članovi komisije ne budu samo ljudi iz filmske industrije, već da su u nju dobrodošli književnici, profesori, ugledni pesnici, pisci i dramaturzi…

„Tačka oko koje treba uložiti najveći trud je povećanje odgovornosti komsija, transparentnost u radu, kao i preuzimanje odgovornosti za ona sredstva i projekte za koje se komisije opredele“, rekao je Vukosavljević.

Predsednik Grupacije kinematografije Dragan Bjelogrlić izjavio je da su najvažniji zadaci u 2019. godini donošenje novog statuta Filmskog centra Srbije koji bi rešio pitanje konkursnih komsija da budu profesionalno relevantne i sastavljene od autoriteta, kao i da se pokuša decentralizacija kinematografije

On je rekao neophodno uložiti veliki napor kako bi iduće godine Filmski centar Srbije dobio novi statut, koji bi precizinije ustanovio sistem njegovog funkcionisanja, prvenstveno način odabira članova komisije, dok bi decentralizacija između ostalog podrazumevala formiranje filmskih centara širom zemlje koji bi se bavili lokalnim temama.

„Jako je bitno da komisije budu sastavljene od pravih, profesionalnih autoroteta. Imamo problem što je Zakon o kulturi prenesen na Zakon o kinematografiji i ustanovljava da mora biti pet članova komisije u svakom segmentu i na svakom konkursu. To je preveliki broj jer je teško naći toliki broj relevantnih autoriteta. Naš predlog je da se taj broj smanji na maksimum tri, a da u određenim okolnostima o tome može odlučivati samo jedan čovek“, kazao je Bjelogrlić.

On je dodao da su godinu na izmaku obeležile određene afere u medijima, koje bi ako bi se analizirale pokazale da je do toga dolazilo zbog nepreciznog rada.

Rekao je da se danas može reći da je budžet za kinematografiju rekordan, da je rad Filmskog centra Srbije kontinuiran i stalan – oličen u redovnim konkursima .

„Imamo stabilna sistem finansiranja. Prošle godine smo imali domaći film sa rekordnom gledanošću, film koji je vratio publiku u bisokope, predstavnika na kanskom festivalu“, kazao je Bjelogrlić.

Po njegovim rečima, prošle godine su proizvodnja i profesionalni angažmani bili najveći u novijoj istoriji.

„Nema razloga da ne bude tako u sledećoj godini“, dodao je Bjelogrlić i ocenio da godina koja dolazi jeste godina velike odgovornosti za sve jer treba pokazati mudrost, zajedništvo i strpljenje kako bi se sačuvali postignuit i ostvarili novi stabilni i konkretni rezultati.

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan rekla je da je 2018. „zlatna godina srpskog filma“, iako se to možda ne bi moglo zaključiti po javnim polemikama i novinskim napisima.

„Ovo je bila godina velikih uspeha srpskog filma i kada je reč o festivalskim filmovima i kada je reč o gledanosti. U Srbiji ponovi imamo velike hitove kakav je ‘Južni vetar’… Ponovo u Srbiji imamo dečiji film koji ima domaću gledanost i inostranu popularnost – film ‘Zlogonje’. Ponovo imamo velike filmove sa nacionalnim temama“, kazala je Jelena Trivan.

Ona je rekla da su već dali rezultate novi uvedeni konkursi – za komercijalni i nacionalni film, a da će u 2019. godini biti uvedena dva nova konkrusa – za debitantski film i dečiji film.

„Filmski centar Srbije se vratio u normalne okvire. Radimo na novom Statutu i Pravilniku, jer mu nedostaje proceduralna uređenost da bi postao prava institucija“, kazala je Jelena Trivan i dodala da će sledeća godina po najavama takođe biti zlatna.

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić rekao je da je 2018. godine bilo 27 konkursa FCS, da će biti podržano 18 dugometražnih igranih filmova, kratih igranih filmova sa studentskim eksperimentalnim 31, dugometražni dokumentarni 21, kratkih dokumentarnih 12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari