Vukosavljević: Decentralizacija mora da postane svakodnevni princip države 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je svečano otvorio izložbu „Dijalog“ u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici i ocenio da ta izložba predstavlja „otelotvorenje principa decentralizacije srpske kulturne politike“.

„Taj princip, o kome se mnogo govori ali nedovoljno radi, mora da postane održiv, realan i svakodnevni princip ove države“, poručio je Vukosavljević u Sremskoj Mitrovici.

Kako se navodi u saopštenju Vukosavljević je naveo da je izložba „Dijalog“ priča o istoriji srpskog modernog slikarstva.

„Reč je o dubokoj simbolici standardnih motiva koji sadrže životodavne korene srpske kulture koji predstavljaju trajne izvore inspiracije umetnicima i stvaraocima u svim oblastima“, rekao je ministar.

Izložba predstavlja izraze četiri umetnika: Lazara Vozarevića, Aleksandra Tomaševića, Mire Brtke i Milene Čubraković koji su po geometrijskom jeziku sličnih inspiracija i ideja i koje, kako je kazao ministar, sa pravom smatramo nosiocima savremenih tendencija u srpskoj modernoj umetnosti 60-ih godina 20. veka.

Izložba je prošlog meseca otvorena u Nacionalnoj galeriji u Beogradu, a od večeras biće predstavljena u proširenom izdanju u Legatu jednog od umetnika, učesnika izložbe Lazara Vozarevića u Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari