Vukosavljević: Muzej savremene umetnosti otvara se 20.oktobra 1Foto: Fonet/Ministarstvo kulture i informisanja (arhiva)

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je realno očekivati da će Muzej savremene umetnosti ponovo primiti posetioce od 20. oktobra, na dan kada je muzej otvoren pre 52 godine.

Obnova tog muzeja je u završnoj fazi. Po okončanju građevinskih radova sledi izrada stalne postavke, naveo je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, javna rasprava o predlogu Strategije razvoja kulture u Srbiji do 2027. godine počeće 1. septembra i biće održana u sedam gradova.

Vukosavljević je izjavio da će aktivnosti Ministarstva tokom jeseni biti usmerene i na usvajanje predloga za izmenu i dopunu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, radi zaštite jezika i ćiriličnog pisma, kao neoutuđivog dela srpske kulturne baštine.

Zaštita ćirilice i jezika od izuzetne su važnosti za kulturološki opstanak društva i naroda i predstavljaju pokušaj da se odstrane ili svedu na najmanju meru negativni efekti procesa globalizacije, ocenio je Vukosavljević.

On je naveo da je do kraja godine planirano otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, kao „epohalni iskorak u kulturnoj diplomatiji Srbije“.

Do kraja godine, Srbija će imati nastupe na sajmovima knjiga u Pekingu, Frankfurtu i Moskvi, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari