Vukosavljević otvorio “Mesec srpske kulture” u Budimpešti 1Foto:Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je sinoć u Budimpešti „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“, centralnu manifestaciju srpskog naroda u toj zemlji koju organizuje Srpski kulturni i dokumentacioni centar iz Budimpešte.

U prisustvu državnog sekretara za crkve, nacionalne zajednice i odnose sa civilnim društvima Mikloša Šoltesa, ambasadora Republike Srbije u Mađarskoj Radeta Drobca i preko 400 posetilaca, pored ministra Vukosavljevića na otvaranju su govorili i Šoltes i predsednik Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj Milan Đurić, dok je

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ nastupio koncertom „Energija tradicije“.

Pre otvaranja ministar Vukosavljević imao je zvaničan sastanak sa Šoltesom, na kome su razmotrena najvažnija pitanja saradnje između dve države u oblasti kulture, zaštite srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj i mađarske baštine u Srbiji, potencijalima za podizanje spomenika značajnih ličnosti koje vezuju dva naroda u Beogradu i Budimpešti i pitanju informisanja nacionanih manjina. Vukosavljević je istakao potrebu za kadrovskim i tehničkim jačanjem redakcije na srpskom jeziku na mađarskom javnom servisu, što je naišlo na razumevanje državnog sekretara Šoltesa.

Tokom jučerašnjeg dana delegacija Ministarstva kulture i informisanja posetila je i Srpski kulturni centar, u okviru koga i pozorište i biblioteku. Ministar je tom prilikom učenicima srpske škole „Nikola Tesla“ iz glavnog grada Mađarske uručio kao poklon knjige srpskih autora i majice akcije „Negujmo srpski jezik“.

Ministar Vukosavljević sreo se danas u sedištu Eparhije budimske u Sentandreji sa vladikom Lukijanom. Na sastanku je bilo reči o dosadašnjoj saradnji na očuvanju srpske kulturne baštine i predstojećim zajedničkim aktivnostima na tom planu. Tokom posete Eparhiji budimskoj, ministar je obišao muzej i arhiv, u kojima se čuvaju artefakti od neprocenjive vrednosti i značaja za srpski narod na prostorima Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari