Vukosavljević: Popularizovati slovensku kulturu 1Foto: FoNet/Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Srbije i predsednik Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura Vladan Vukosavljević izjavio je da će se koordinisanim aktivnostima u sertifikaciji kulturnih ruta pri Savetu Evrope doprineti popularizaciji slovenskih kultura u svetu.

Vukosavljević, koji predvodi delegaciju Ministarstva kulture i informisanja na Međunarodnom kulturnom forumu u Sankt Peterburgu, rekao je da će se spajanjem kulturnih i turističkih kapaciteta slovenskih zemalja, promovisati slovensko kulturno nasleđe.

On se osvrnuo na podatak da od 1.092 upisane jedinice na UNESKO listi 514 potiče iz Evrope i Severne Amerike, dok se iz slovenskih zemalja na listi nalazi 109 jedinica, od kojih 24 pripadaju prirodnim spomenicima, a svega 82 kulturi.

Na marginama Međunarodnog kulturnog foruma koji okuplja 100 zemalja i oko 35.000 učesnika, Vukosavljević je razgovarao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Medinskim o mogućnostima za unapređenje saradnje, a imao je i prilike za susret sa direktorom Boljšoj teatra Vladimirom Urinom, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari