Vukosavljević: Portal Geosrbija - besplatna mapa ustanova kulture 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Na nacionalnoj digitalnoj plaformi, portalu Geosrbija, građanima je besplatno dostupno hiljade podataka o zaštićenim kulturnim dobrima i ustanovama kulture, sa lokacijama i sadržajem, rečeno je danas na predstavljanju mape koja sadrži informacije na četiri jezika – srpskom, engleskom, ruskom i kineskom.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vuksavljević rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, da prema podacima koje ima, nigde u Evropi na taj način nije moguće obaviti pretragu ustanova kulture.

„Zemlje sa mnogo razvijenijom kulturnom tradicijom, na primer Italija, Francuska ili Nemačka imaju ovakve ili srodne podatke, na sličan način predstavljene kada se radi o velikim institucijama kulture, velikim muzejima, arhivima, bibliotekama, ali nigde nema kompletan spisak na ovakav način urađen, pogotovo sa ovim aspektima predstavljanja kulturne tradicije“, rekao je Vukosavljević.

Mapa lokacija i informacija sadrži, kako je navedno, osam setova za ustanove kulture i to: arhivi, biblioteke, bioskopi, zavodi za zaštitu spomenika, zavodi za kulturu, muzeji i galerije sa fondovima, pozorišta i polivalentni centri za kulturu.

Set pod nazivom Zaštićena kulturna dobra sadrži podatke o nepokretnim kulturnim dobrima od izuzetnog značaja, od velikog značaja i o nepokretnim kulturnim dobrima.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković je istakao da u digitanoj platformi imaju više od 200 setova podataka, što daje neverovatan broj informacija koje mogu da koriste sve strukture besplatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari