Vukosavljević: Primedbe MSUB i MSUV "pravno neuke i detinjaste" 1

Rad „Povratak gubitka memorije“ umetnika Đorđa Ozbolta predstavljaće Srbiju na ovogodišnjem 58. Bijenalu savremene umetnosti, saopšteno je juče u Ministarstvu kulture.

Ovu odluku je doneo Programski savet i komesar nastupa Vladislav Šćepanović, koji je ocenio da bi Ozboltova karijera i projekat mogli da budu veoma značajni za vidljivost našeg paviljona i savremene umetničke scene uopšte.

Ozboltov projekat čini mural kao metafora apstrahovanog pejzaža njegove mladosti i, ujedno, platforma za osam slika – fragmente sećanja. Na suprotnom zidu biće postavljene i skulpture tako da „gledaju“ na mural sa slikama. Ozboltov rad, prema rečima Šćepanovića, najviše odgovara kontekstu tematskog koncepta 58. Bijenala koji je postavio umetnički direktor Ralf Rugolf a koji glasi „Da živite u zanimljivim vremenima“. Među 25 idejnih rešenja koji su pristigli na konkurs Ministarstava u užem izboru bili su još radovi Marte Jovanović i Radoša Antonijevića. Programski savet je radio u sastavu – Danijel Kvaran, kustoskinja Muzeja umetnosti u Rejkjaviku i 57. Oktobarskog salona, Dragan Zdravković, koji je sa Vladislavom Šćepanovićem predstavljao Srbiju na 57. Bijenalu umetnosti u Veneciji, umetnica Gala Čaki, muzejska savetnica Milica Todorović, umetnička direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, kao i istoričar umetnosti i docent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Vladimir Dimovski. Za organizaciju nastupa Srbije na Bijenalu u Veneciji prvi put je angažovana Kuća legata, a budžet je 22,5 miliona dinara.

Dosad su nastup zemlje na najvećoj smotri savremene umetnosti organizovali Muzej savremene umetnosti ili Muzej savremene umetnosti Vojvodine, međutim stručna veća ove dve institucije reagovale su još krajem prošle godine i obavestile resorno ministarstvo da nisu spremna da učestvuju u Programskom savetu te da povlače svoje predstavnike zbog netransparentne procedure imenovanja članova tog tela na čelu sa Danijel Kvaran. Primedbe dva muzeja ministar kulture Vladan Vukosavljević je ocenio juče „pravno neukim i detinjastim“. On je naveo da je svima jasno da već decenijama Ministarstvo kulture imenuje Programski savet i da u to telo bira ljude koji mogu dolično da predstavljaju ili omoguće predstavljanje Srbije na tako prestižnoj međunarodnoj manifestaciji. Ministar Vukosavljević je dodao i da su MSUB i MSUV bili pozvani da daju svoje predloge za Programski savet, što su i učinili. Ministarstvo kulture izvršilo je onda „izvesne korekcije“, a MSUB i MSUV su izrekli ocenu da je procedura netransparentna, rekao je Vukosavljević.

„Svi članovi Programskog saveta koji su učestvovali u odlučivanju, i sam komesar, jesu ličnosti čija je umetnička reputacija visoka, neupitna i nesporna. Naravno, u Srbiji ima – ne tako mnogo, ali ima još umetnika i kulturnih poslenika koji bi zasluživali takvo mesto, ali njih nema mnogo. U svakom slučaju, ovaj sastav koji je odlučivao o nastupu Srbije na 58. Bijenalu uživa puno poverenje Ministarstva kulture i predstavlja jedan od najreferentnijih kvalitetnih preseka onoga što danas postoji na umetničkoj i kulturnoj sceni Srbije“, izjavio je ministar Vukosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari