Vukosavljević: U toku je akulturacija

Ostavite komentar


  1. Vukosavljeviću, Vukosavljeviću, znanja Vukosavljeviću. Od kad je sveta i veka od tada je i akulturacija. Sve kulture su rezultat višemilenijumskog međukulturnog uticaja i mešanja. Nema na ovome svetu "čistih" kultura. Ono što navodiš kao "srpsko kulturno jezgro" je rezultat viševekovnih kulturnih uticaja u kojima su učestvoali i Srbi zajedno sa drugima.
    Dogurao si tek do devetnaestovekovne nemačke filološke škole. ““Alal i halal vera. Ups, turcizam.

  2. Da se naježiš. Za kulturu izdvajaju gotovo najmanje na svetu, a optužuju, opet, nekog drugog, trećeg i sve sem njih, za akulturaciju. I to što odvajaju, dostojanstveno i bez ikakve nelagode, dele svojima za njihove i kojekakve srednjevekovne projekte, što, doslovno, pokazuje doba kojem pripadaju.

  3. Занимљиво је да нацрт Стратегије у култури, па и сада Вукосављевић, немају ни једну једину артикулисану сопствену мисао. На пример, како они дефинишу културу у Србији, или српску културу, или српску народну културу, или високу културу у Србији и дијаспори… и уопште које би биле разлике међу свим овим појмовима. Стиче се утисак да њима ништа од овога није јасно. Њима није јасно ни шта би они као Министарство требало да раде, осим да кукају да ништа није до Министарства културе (и информисања) и да су сви новци у рукама Министарства економије. Наравно, и да нетранспарентно троше дискрецционе фондове и да препоручују странцима сарадњу са њиховим приватним пајташима, галеријама, и сл.

  4. Ево пар предлога за Министарство култре (обзиром да је министар сада ту, а сутра већ неће бити, нити ће га се ико сећати): порадите на томе да сви запослени схвате шта је њихов посао, организујте курсеве о историји уметности за СВЕ запослене, о историји националне уметности, менаџмент у култури, и на појмовнику ШТА ЗНАЧИ САМ ПОЈАМ „КУЛТУРА”. Затим, поштујте радно време и радите осам сати, када ћете упознати свих не више од две хиљаде стручњака у области културе у целој Србији и смислите и ЈАВНО објавите шта је то што сматрате да су приоритети у културној продукцији у Србији и дијаспори. Овако, као и у другим животним областима, делује као да је Србија земља од бар пола милијарде становника коју је тешко држати на окупу. Списак професионалаца у култури би стао у једну ђачку свешчицу – дакле ствар је сасвим савладива. Уколико се жели.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.