Vule Žurić: Tržište ne isključuje ozbiljnost kulture 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ja navijam za čitaoce šta god i koliko god da čitaju, zato što je to važno. Naravno da to ne zatvara prostor za promociju književnosti koja ne bi bila samo tržišna, ali dok se takve ideje ne realizuju, ovake akcije poput Noći knjige dobro dođu. Važno je da tržište ne isključi ozbiljnost i autentičnost kulture. Kod nas se to teško sad niveliše zato se odmah na početku – krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, reagovalo na tržište kao nešto što će pojesti kulturu, iako ona postoji u državama koje nikad nisu finansijski intervenisale i u kojima je tržište uvek upravljalo kulturom – kaže za Danas pisac Vule Žurić povodom 18. regionalne Noći knjige koju je izdavačka kuća Laguna juče najavila za 8. jun od 17 sati do ponoći na 55 lokacija u 26 gradova u Srbiji, Crnoj Gori i RS, ne računajući biblioteke koje će se uključiti u ovu akciju.

Žurić smatra da je Noć knjige pozitivna stvar, iako većinu ljudi privlače popusti za kupovinu knjiga koji se kreću od 25 za jednu do 40 posto za četiri i više knjiga u izdanju Lagune, 20 odsto za druge domaće izdavače i stranu knjigu, kao i 10 posto za poklon-program u knjižarama Delfi. Uoči ove Noći knjige Laguna je objavila nov Žurićev roman „Pomor i strah“ i on će biti jedan od više od 35 pisaca koji će u petak uveče potpisivati knjige u lancu Laguninih knjižara koji će, kako je juče najavljeno, od avgusta uvećati novi prostor od 920 kvadratnih metara u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Novost u predstojećoj Noći knjige biće mogućnost kupovine i njenog „programiranja“ za ovu akciju preko sajta Lagune i lanca Delfi, a u knjižari u SKC kupci će moći da se slikaju sa knjigama u foto-kabini nalik na nekadašnje popularne foto-automate. Laguna je poslednjih nedelja gotovo svakodnevno objavljivala nove naslove – Apdajkov roman „Beži, zeko, beži“, Patersonovu „Unakrsnu vatru“, „Bisernu sestru“ Lusinde Rajl“, „Gori Morava“ Dragoslava Mihailovića, „Osam planina“ Paola Konjetija, „Boju purpura“ Alis Voker, prve Afroamerikanke dobitnice Pulicerove nagrade. Do petka iz štampe bi trebalo da izađu, kako je najavljeno, dvotomna istorijsko-putopisna knjiga „Istambul: Priča o tri grada“ Betani Hjuz, „Antičke izreke“ Vladete Jankovića, nova istorijska saga o Bordžijama „U ime porodice“ Sare Dunant i više knjiga za decu različitog uzrasta.

Novi-stari radovi Dejana Stojiljkovića

Tokom Noći knjige u knjižari Delfi SKC Laguna će sa piscem Dejanom Stojiljkovićem potpisati ugovor za objavljivanje njegovog debitantskog romana „Leva strana druma“, koji je 2007. izdao SKC iz Niša. Stojiljković kaže za Danas da će ugovor obuhvatiti i izdanje knjige-albuma sa novelom, koja je nastavak njegovog srpskog srednjovekovnog serijala „Duge noći i crne zastave“ i „Olujni bedem“ uz koji će ići i CD sa muzikom inspirisanom ovim serijalom. Na CD-u će sarađivati pevač grupe Smak Dejan Najdanović Najda, Bora Đorđević, Aleksandar Petrović – Aca Seltik.