Za radove u enterijeru još 22 miliona dinara 1

Obnova zgrade i pratećih prostorija vranjskog pozorišta ulazi u šestu godinu od kada je u julu 2012. godine u podmetnutom požaru potpuno onesposobljena za rad.

Zbog korišćenja hemijske supstance „oplatol“ u okviru prve faze, radovi su prekinuti 2015. godine. Usledila je neophodna dekontaminacija celokupnog prostora koju su odradili eksperti Instituta za nuklearnu fiziku iz Vinče, zašta je mimo plana moralo da bude izdvojeno više od 50 miliona dinara.

– Drugu fazu radova započeli smo nakon što nam je iz Instituta dostavljen sertifikat koji potvrđuje da je objekat sada potpuno bezbedan i da ne postoji nikakav rizik da u njemu borave ljudi, rekao je novinarima Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, koji je prisustvovao početku druge faze radova na obnovi vranjskog teatra. On se zahvalio Vladi Srbije, i lično predsedniku Vučiću, na „posvećenosti da se ovaj kapitalni objekat za Vranje završi“.

Milenković je odbio da precizira datum kada bi glumci mogli da se vrate u novu zgradu teatra, navodeći da ne raspolaže preciznim podacima koliko bi trebalo para za potpuni završetak radova. Ali je precizirao da je za uređenje elektro instalacija, vodovodne mreže, kao i neophodnih građevinskih prepravki koje će uslediti u ovoj fazi iz budžeta Srbije izdvojeno 35 miliona dinara. Deo tih sredstava sa namenskog računa potrošeno je za isplatu radova na dekontaminaciji, pa će u drugoj fazi biti raspoloživo 22 miliona dinara od čega je deo sredstava uplaćen preduzeću „Sloga Konstrakšn“ iz Kragujevca koja je na tenderu izabrana da obavlja poslove u ovoj fazi.

– U skladu sa potrebama zavisiće i broj radnika angažovanih na ovom objektu. Trenutno radi tridesetak i očekujemo da ispoštujemo rokova i sve predviđene radove uradimo do kraja godine stvarajući uslove za treću i završnu fazu, najavio je Dejan Rangelov iz Kragujevačke firme. Zajedno sa nepredviđenim troškovima dekontaminacije prostora od više hiljada kvadrata, sa salom za 255 mesta, balkonom za 81 mesto i ložom od 12 sedišta, potrošeno je oko 90 miliona dinara. Za treću fazu koja podrazumeva tehničko opremanje zgrade scenskom tehnikom, kao i svom pratećom opremom za sada je projektovan iznos od 30 miliona dinara, ali po svoj prilici biće neophodno i više.

Ansambl vranjskog pozorišta od kada je ostao bez prostora za rad funkcioniše na nekoliko lokacija u gradu, koristeći za svoje nastupe neadekvatnu scenu Doma vojske, prilagođavajući svoje pozorišne projekte uslovima ovog prostora. Uprkos svemu predstave Pozorišta „Uvela ruža“, „Amateri“ i „Tri sestre“, našle su se u zvaničnoj konkurenciji Sterijinog pozorja, Joakim festa na Danima komedije, kao i na festivalu u Rusiji.

Novi poziv iz Rusije

– Posle uspešnog nastupa na Internacionalnom festivalu u Lipecku u Rusiji sa predstavom „Tri sestre“ dobili smo ovih dana novi poziv da gostujemo sa istom predstavom na festivalu u Omsku, koji se održava krajem juna i početkom jula. Nadamo se da uz podršku grada, ministarstva i sponzora uspeti da obezbedimo sredstva za ovaj nastup, rekao je za Danas, umetnički rukovodilac vranjskog pozorišta Bojan Jovanović. Predstava „Kepler 452 – b“ po tekstu Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića uvrštena je u zvaničnu konkurenciju ovogodišnjeg Sterijinog pozorja i Joakim festa koji se održava u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari