Zagrebačko kazalište mladih predstavom "Ajhman u Jerusalimu" Jerneja Lorencija gostuje u Beogradu 1Foto: ZKM

ZKM (Zagrebačko kazalište mladih) sa predstavom „Ajhman u Jerusalimu“ u režiji Jerneja Lorencija, gostuje u sredu, 22. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu.

Predstava će biti odigrana na velikoj sceni od 19 i 30 časova.

U predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mila Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat i Vedran Živolić.

O predstavi je rečeno: „Poznatu filozofsku tezu o banalnosti zla ustanovila je nemački filozof Hana Arend u trenucima u kojima je izveštavala sa suđenja nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu održanom 1961. godine u Jerusalimu. No Arend i njena misao za Jerneja Lorencija i njegovu autorsku ekipu tek su polazište u pozorišnom istraživanju uz koje se neminovno vežu, kao na kraju i uz njene filozofske postavke, kako istorijske činjenice, sociološki i filozofski zapisi, osobni uvidi izvođača tako i svima prepoznatljivi elementi popularne kulture, a sve u pokušaju racionalizovanja zla i njegovih stvarnih posledica. U tom smislu, ova predstava je povezana sa različitim delima, od dokumentarnog filma Šoa Clauda Lancmana, preko Jaspersovih predavanja objedinjenih u studiji Pitanje krivice, ili romana Koža Curzija Malapartea, pa sve do igranog filma Suđenje u Nimbergu rediteljaStanlija Kramera.  „Ajhman u Jerusalimu“ time postaje više od ionako velikog pozorišnog događaja, to je potresno iskustvo deljenja i skromni pokušaj zajedničkog izlečenja.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari