Zahtevamo od Ministarstva kulture da otkup knjiga za biblioteke realizuje ove godine 1foto Una Miletić Danas

Predstavnici Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i grupacije samostalnih izdavača održali su juče konferenciju za štampu u kojoj su od Ministarstva kulture i informisanja zahtevali da realizuje otkup knjiga za javne biblioteke u Republici Srbiji za ovu godinu.

Konferencija u Dorćol placu sazvana je zato što udruženja nisu dobila odgovor od ovog ministarstva, iako su mu, kako kažu, uputila poziv na razgovor. Međutim, odgovora nije bilo.

Da podsetimo, Konkurs za otkup knjiga iz produkcije 2021, koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja prvo je raspisan sa zakašnjenjem, a potom i poništen kako bi se sazvala nova Komisija. Ministarstvo je rešilo da formira novu komisiju za otkup „u cilju ispunjenja regularnosti i zakonitosti čitavog postupka“, zbog mogućeg sukoba interesa članova prethodne.

Zbog takve situacije, ukoliko se otkup ne realizuje, neki od izdavača neće moći da izađu na predstojeći Međunarodni beogradski sajam knjiga.

– Postoji realna opasnost od toga da jedan broj izdavača ne može da izađe na Sajam knjiga, iako su se prijavili, jer neće biti u prilici da plate troškove Sajma, a nama ostaje ili da budemo solidarni sa njima pa da niko ne izađe ili da budemo u situaciji da na drugi način rešimo ovaj problem – kazao je Zoran Hamović, predstavnik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS).

Dejan Papić, predstavnik Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), kazao je da je bilo kakvo drugo rešenje bolje od toga da do realizacije otkupa uopšte ne dođe, posebno sada kada se bliži kraj godine i kad je Sajam knjiga pred vratima.

– Mnogi izdavači nisu dobili novac (od otkupa) koji im je neophodan da bi kvalitetno učestvovali na ovom sajmu. Sudbina otkupa u potpunosti je neizvesna jer nemamo nikakvih informacija povodom toga da li će se realizovati. Želeli smo da uspostavimo kontakt sa Ministarstvom, da razgovaramo sa njima i da im pomognemo predlozima za realizaciju u nastaloj situaciji, međutim, nažalost nikakav odgovor od Ministarstva nismo dobili – pojasnio je Papić.

On je istakao da najugroženija kategorija u ovoj situaciji u stvari nisu izdavači, već pre svega čitaoci koji više od godinu dana ne mogu da dođu do novih naslova u svojim bibliotekama, što znatno utiče na čitalačku kulturu Srbije, potom biblioteke, pa tek onda izdavači.

– Zahtevamo od Ministarstva da nikako ne dođe do toga da se otkup ne realizuje. Nerealizovanje otkupa će izazvati štetu izdavačima, bibliotekama i čitaocima, ne samo sada, već i naredne godine – kazao je Hamović ispred UPIS-a.

On je podsetio da ni prošlogodišnji otkup nije adekvatno organizovan, već na ivici onoga što može da se toleriše.

– Insistiramo da se otkup realizuje do kraja godine, jer vrlo dobro znamo da za to ima uslova – kazao je on i dodao da ne dižu samo izdavači glas protiv toga da Ministarstvo utone u birokratsku ravnodušnost, već su tu i biblioteke. Potom je pročitao dopis Bibliotekarskog društva Srbije povodom otkupa knjiga za biblioteke.

– Situacija u kojoj se nalazimo je takva da ne znamo ništa, imamo neke parcijalne informacije koje ništa ne znače. Znamo da je promenjena komisija zbog sukoba interesa, ali su to stvari koje nas ne treba da interesuju, jer komisiju ne biraju ni izdavači ni biblioteke već Ministarstvo kulture. Nama je potrebna efikasnost. Moram da podsetim da je i prošlih godina bilo kašnjenja, sad se to kašnjenje opet gura dalje. Potrebno je utvrditi tačne principe i ponuditi rešenja, kao i razmišljati o tome da se ubuduće otkup radi dva puta godišnje, u prvih pola godine i na kraju godine, kako bi biblioteke što pre dobijale knjige – istakao je predstavnik grupacije samostalnih izdavača Žarko Čigoja.

Predsednik Grupacije izdavača, knjižara i distributera knjiga u PKS Gojko Božović napomenuo je da se nalaze na samoj granici mogućnosti realizacije otkupa knjiga, a ono je obaveza Ministarstva kulture.

– U odsustvu otkupa bila bi desetkovana izdavačka produkcija u Srbiji za sledeću godinu. To temeljno pogađa izdavaštvo u Srbiji i same biblioteke koje ne mogu da rade bez knjiga, a najveći broj biblioteka u Srbiji se snabdeva institucijom otkupa. Ta institucija je sada dovedena u pitanje. Ovo je opasan presedan koji bi pogodio interese izdavača, i javnih biblioteka i gotovo onemogućio njihov rad. Ovo u potpunosti pogađa i interese čitalaca, pogotovu u unutrašnjosti Srbije gde su biblioteke jedini izvor novih knjiga – konstatovao je Božović i dalje dodao da će nerealizacija otkupa povući posledice jer će se samim tim smanjiti broj knjiga u narednoj godini. Naime, time bi bili pogođeni i interesi pisaca, prevodilaca, dizajnera i svih koji učestvuju u realizaciji i nastanku knjiga.

Da li će otkupa uopšte biti?

„Bibliotekarsko društvo Srbije, reprezentativno udruženje u kulturi, sa zabrinutošću prati razvoj događaja u vezi sa ovogodišnjim otkupom knjiga za javne biblioteke u Srbiji“, stoji u dopisu ovog društva. „Iz kratkog saopštenja MKRS o imenovanju nove komisije zarad ‘ispunjenja regularnosti i zakonitosti čitavog postupka’, ostaje nejasno – da li je posao koji je obavila prethodna komisija a potom i bibliotekari – takođe neregularan i da li je otkup imenovanjem nove komisije zapravo poništen? Da li će nova komisija sastaviti i novi spisak i proslediti bibliotekama na ponovno razmatranje i izbor i da li će, imajući u vidu da je kraj godine blizu i rokovi kratki, otkup uopšte biti realizovan do kraja? Zbog toga što je od prvih reakcija nezadovoljnih izdavača koji su se oglasili pre više od mesec dana, s pravom zabrinuti za izostanak konačnih rezultata otkupa, a zatim i saopštenja MKRS od čega je prošlo više od 20 dana bez ikakvih dodatnih informacija, stiče se utisak da ovog veoma važnog vida nabavke, koji je za mnoge javne biblioteke u Srbiji i jedina prilika da nove knjige dođu do čitalaca – ove godine neće ni biti“, izražavaju svoju bojazan bibliotekari uz napomenu da „ima biblioteka koje će ove knjige morati da kupe na predstojećem sajmu iako nemaju neophodnu i potpunu informaciju o tome šta će na kraju dobiti putem otkupa, a takođe postoji i realna opasnost da izdavači u 2023. godini neće imati dovoljno tiraža za sve biblioteke koje su izabrale njihova izdanja iz 2021, što se posebno odnosi na knjige označene ‘zvezdicom’, koje treba da dobiju sve javne biblioteke u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari