Zahvalnost za prijateljstvo i filmove 1Goran Paskaljević Foto: Wikipedia/Medija centar Beograd

U hladnoći tipičnoj za groblja, smenjuju se zvuci šansone, opere i zraci sunca. Muzika pritajeno ispunjava prostoriju. U njenom centru urna ispred koje stoji fotografija reditelja Gorana Paskaljevića, oko nje položeno cveće.

 Čak i njegova fotografija sa šmekerskim poluosmehom zrači veličinom, baš kao i njegovi filmovi.

Oproštaj od velikana naše i evropske filmske umetnosti, reditelja Gorana Paskaljevića, u nedelju ujutru u Velikoj sali na Novom groblju protekao je u intimnoj atmosferi. Bez mnogo ljudi.

Saučešće porodici su došli da izjave ljudi iz sveta umetnosti i filma, Paskaljevićeve kolege, među kojima su bili i reditelji Goran Marković, Darko Bajić, Dragan Marinković, glumica Nela Mihajlović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović.

Dostojanstveno, u tišini, polagali su cveće pored njegove fotografije. Ispred Velike sale gorele su sveće, a preko puta je stajala Knjiga žalosti. U njoj na mnogo strana iskrene reči prijatelja, kolega i ljubitelja Paskaljevićevog lika i dela: „srešćemo se opet“, „hvala za filmove“, „hvala za prijateljstvo“, „hvala što si nam pokazao kako izgleda biti gospodin“

Goran Paskaljević kremiran je na pariskom groblju Per Lašez, 5. oktobra, a urna sa posmrtnim ostacima preneta je u Beograd 10. oktobra, u pratnji njegove supruge Kristine. Po želji Paskaljevića, polaganju urne prisustvovaće samo članovi najuže porodice.

Kako je ranije najavljeno, „njegove kolege, umetnici i filmski radnici s kojima je sarađivao tokom karijere koja je trajala više od četiri decenije, oprostiće se od Paskaljevića i podsetiti na ostvarenja koja su mu donela svetske nagrade, a nama ostavili filmsku baštinu, na komemoraciji u Jugoslovenskoj kinoteci 14. oktobra. Komemoraciji će prisustvovati njegova supruga Kristina, sinovi Vladimir i Petar, sestra Sanja i sestričina Tea.

Kulturni centar Srbije u Parizu: Nismo imali informaciju

Na pitanje Danasa ambasadorki Srbije u Francuskoj Nataši Marić i v.d. direktorki Kulturnog centra Srbije u Parizu Mariji Nestorović zašto nisu prisustvovale kremaciji Gorana Paskaljevića, odgovoreno je da nisu imale informaciju o mestu i vremenu kremacije preminulog reditelja.

– Povodom Vašeg pitanja, obaveštavamo Vas da Ambasada Republike Srbije u Parizu i Kulturni centar Srbije u Parizu nisu imali informaciju o mestu i vremenu kremacije preminulog reditelja Gorana Paskaljevića.

Vest o njegovoj smrti objavljena je na sajtu Kulturnog centra 27. septembra, dok je pismo saučešća ambasadora RS Nataše Marić upućeno porodici preminulog 28. septembra. Obaveštavamo Vas i da se porodica Paskaljević jedino obratila Konzularnom odeljenju Ambasade u vezi sa izdavanjem sprovodnice za prenos posmrtnih ostataka preminulog. – saopšteno je iz Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari