Zaposleni u minhenskom Nemačkom muzeju podmetnuo kopiju i prodao original slike 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Kako je saopštio sud u Minhenu, zaposleni u Nemačkom muzeju u Minhenu podmetnuo je kopiju i prodao originalnu sliku iz zbirke. Optuženi je zarađeni novac trošio na luksuzne provode, skupe ručne satove, a priuštio je i jedan „rols-rojs“.

Tridesetogodišnji muškarac, koji je ostao neimenovan zbog strogih nemačkih zakona o privatnosti ličnosti, osuđen je za krađu još tri umetnička dela iz Nemačkog muzeja u Minhenu (Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik). Uspeo je da izbegne zatvor, ali mu je izrečena uslovna kazna od 21 mesec i naloženo da vrati muzeju više od 60.600 evra, prenosi RTS.

U saopštenju za javnost Okružni sud u Minhenu navodi da je pri izricanju presude uzeto u obzir da je optuženi priznao delo i pokazao „iskreno kajanje“.

„Rekao je da je postupio nepromišljeno“, navodi se u presudi suda. „Ne može da objasni svoje lakomisleno ponašanje“.

Čovek koji je u Nemačkom muzeju radio od maja 2016. do aprila 2018. godine uspeo je za to vreme da sliku Franca fon Štuka Priča o princu žabi (Das Märchen vom Froschkönig) zameni kopijom i original ponudi na aukciju. Aukcijskoj kući u Minhenu je rekao kako je slika pripadala njegovom pradedi. Slika je prodata jednoj švajcarskoj galeriji za 70.000 evra, a on je dobio skoro 50.000 u gotovini, pošto mu je aukcijska kuća naplatila troškove.

Takođe je ukrao još tri slike iz muzejskog depoa i dve uspeo da proda – Die Weinprüfung (Proba vina) Eduarda fon Grutcnera i Zwei Mädchen beim Holzsammeln im Gebirge (Dve devojke skupljaju drvo u planinama) od Franca fon Defregera. Jedno od dela je prodato na aukciji, a drugo je direktno otkupila aukcijska kuća, što mu je donelo još 11.490 evra.

Iskoristio je novac za otplatu dugova i finansiranje „luksuznog načina života“, stoji u saopštenju suda. „Optuženi je besramno iskoristio mogućnost pristupi skladišnim prostorijama… i prodao vredna kulturna dobra kako bi sebi priuštio luksuzan stil života“, dodaje se.

Takođe, pokušao je da proda i ukradenu sliku Dirndl Franca fon Defregera u drugoj aukcijskoj kući u Minhenu, ali nije uspeo.

U pisanoj izjavi za CNN aukcijska kuća koja stoji iza tri uspešne prodaje, „Ketera kunst“ (Ketterer Kunst), navodi da „jednostavno nije (bilo) moguće da ih identifikuje kao ukradenu imovinu“.

„U potpunosti smo ispunili svoju dužnost i detaljno smo istražili pomenute radove“, dodao je portparol aukcijske kuće. „Žalimo što su dela ukradena iz muzeja… (i) blisko smo sarađivali sa (policijom) u ranoj fazi i predali svu dokumentaciju za rešavanje ovog slučaja.“

Nadležni u Nemačkom muzeju rekli su za CNN da ulažu napore da povrati slike. Portparol navodi da Muzej traži da se poništi prodaja i da je jedna od ukradenih slika već u posedu policije.

Dodaje se i da je prostor iz kojeg su slike ukradene „u osnovi dovoljno obezbeđen” i da je Muzej pre zapošljavanja proverio optuženog koji u to vreme nije imao krivični dosije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari