Zaronimo u srce homofobije - predstava “Lizni moje srce” na pozorišnom festivalu Hartefakt 12. septembra 1Foto: Promo Hartefakt

“Zaronimo u srce homofobije”, poruka je kojom se publika poziva na predstavu Lèche mon cœur (Liži moje srce) koja će otvoriti ovogodišnji Hartefakt prajd 12. septembra od 20 sati na Velikoj sceni Narodnog Pozorišta u Beogradu

“Zaronimo u srce homofobije”, poruka je kojom se publika poziva na predstavu Lèche mon cœur (Liži moje srce) koja će otvoriti ovogodišnji Hartefakt prajd 12. septembra od 20 sati na Velikoj sceni Narodnog Pozorišta u Beogradu.

Predstava je zasnovana na tekstu Ljudožderi (Ogres) francuskog scenariste Jana Verbirga (Iann Verburgh), u izvođenju evropske pozorišne trupe Alter Ego(X).

U ovoj predstavi glumci oživljavaju zaboravljene glasove potlačenih, ubijenih, žrtava homofobije i neprihvatanja različitosti. Predstava je stvarana na osnovu prikupljene dokumentacije iz celog sveta i odslikava diskriminaciju čije su žrtve oni koji su rođeni drugačiji, i kao takvi bivaju meta nasilništva, koje duboko i često smrtno ranjava njih i njihove bližnje.

Scenarista Jan Verbirg, inače je poznat po tome što njegovi tekstovi nastaju iz direktnog konakta sa publikom, budući da on sprovodi ankete, zapisuje reči, prikuplja dokumentaciju o raznim temama kao što su homofobija, programirani vek trajanja, upravljanje radio-aktivnim otpadom, ekološka tranzicija, uloga priče u stvaranju rodnog identiteta u odnosu na pol, vršnjačko nasilje…

Naziv predstave simbolizuje sa jedne strane onu teatralnost društva koja tinja plamenom bestijalnosti i kanibalizma a preti da preraste u vatru koja sve nas guta, a sa druge strane simbolizuje nežnost rascvetale ljubavi, želje, sna i mašte koja ima moć da odagna tamu ovog sveta.

Ovu krvavu pesničku tvorevinu koja priziva lica, glasove žrtava homofobije režirala je Žili Krantel (Julie Crantelle). Igraju Teo Majšer (Théo Majcher), Fani Karon (Fanny Caron) i Vladimir Peren (Vladimir Perrin).

Partner festivala je Francuski institut u Srbiji, koji je ovaj događaj uvrstio u ciklus Šta je rod. Ovaj ciklus različitih javnih događanja organizovanih oko problematika koje se odnose na jednakost polova, rodni identitet, feminističku borbu, prava LGBTIQ+ osoba, na prava na različitosti i slobodu, okuplja istovremeno stručnjake, profesore, aktiviste i umetnike iz Srbije i Francuske, kako bi zajedno razmatrali teorijske, ali i praktične vidove zalaganja za društvo bez nasilja.

Karte su u prodaji na https://new.tickets.rs/tour/hartefaktov_prajd_pozorisni_festival_389 .

ALTER EGO(X) je evropska pozorišna trupa, koju su u Parizu 2019. godine osnovali Žuli Krantel i Teo Majčer.

U Evropi koja se konstantno razvija, veruju da umetnost i kultura imaju suštinsku ulogu u povezivanju nacija i njihovom sporazumevanju. To je pravi način da se pokrene kolektivna svest.

Umetnosti je potrebna raznolikost i danas se čini da je neophodno stvarati sa umetnicima različitih nacionalnosti, jer umetničko stvaralaštvo ne poznaje granice.

Tokom boravka u Beogradu, u okviru regionalnog projekta Teatroskop, trupa će u utorak 13. septembra (12h-15h, na Fakultetu za medije i komunikacije, sala 10) organizovati radionicu koja će biti fokusirana na telesnom aspektu rada na predstavi “Liži moje srce”.

Radionica je otvorena za sve zainteresovane pozorišne profesionalce i amatere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari