Zašto je glumica Džudi Denč optužila kreatore serije “Kruna” za “grubi senzacionalizam”? 1Foto: EPA-EFE/ FACUNDO ARRIZABALAGA

Glumica Džudi Denč zatražila je da se pre svake episode serije “Kruna” doda izjava o odricanju odgovornosti, kako bi se gledaocima skrenula pažnja da seriija nije istorijski tačna, piše Gardijan.

U pismu Tajmsu, Denč je rekla da je Netfliksov hit „izgleda spreman da zamagli granice između istorijske tačnosti i grubog senzacionalizma“, i to što se drama više približava današnjici.

Ona izražava zabrinutost da „značajan broj gledalaca, posebno u inostranstvu, može shvatiti da je ova verzija istorije potpuno istinita.

Uprkos tome što su kreatori programa ove nedelje javno izjavili da je “Kruna” oduvek bila ‘fikcionalizovana drama’ i što su se odupirali svim pozivima da na početku svake epizode daju izjavu o odricanju odgovornosti…, možda je došao trenutak da Netfliks ponovo razmotri ovaj svoj stav.

Denč je takođe primetila da su događaji koji su sadržani u predstojećoj petoj sezoni kao recimo da je kralj Čarls planirao da njegova majka abdicira, ili što je sugerisao da je njeno roditeljstvo toliko manjkavo da je možda zaslužila zatvorsku kaznu, surovo nepravedni prema pojedincima i štetni za instituciju koju predstavljaju.

Govoreći za Mejl on Sandej, bivši premijer ser Džon Mejdžor takođe je rekao da je postoji scena koja očigledno prikazuje zaveru za svrgavanje Elizabete Druge kao i „gomila zlonamernih gluposti“.

Mejdžorov kabinet je saopštio da on nije ni na koji način sarađivao sa kreatorima serije Kruna , niti su mu se oni ikada obratili da provere bilo koji scenaristički materijal u ovoj ili bilo kojoj drugoj seriji.

„Kao što znate, razgovori između monarha i premijera su potpuno privatni i – za ser Džona – I takvi će uvek ostati. Ali nijedna od scena koje prikazujete nije tačna na bilo koji način. Oni su fikcija, čista i jednostavna.” , navodi se u saopštenju Mejdžorove kancelarije.

Kao odgovor na njegove komentare, portparol Krune je rekao da je ova serija uvek bila predstavljena kao drama zasnovana na istorijskim događajima.

„Serija pet je izmišljena dramatizacija, koja zamišlja šta se moglo dogoditi iza zatvorenih vrata tokom značajne decenije za kraljevsku porodicu – ono što su novinari, biografi i istoričari već pažljivo ispitali i dobro dokumentovali”.

Serija “Kruna” vraća se na Netfliks 9. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari