Završen JazzIbar u Kraljevu 1

Večeras je u Kraljevu nastupom Rafaela Vresinga jednog od najboljih džez i bluz orguljaša na svetu i njegovog sastava „The Soul Gift Band“ završen VII Internacionalni džez festival „JazzIbar“.

Pre ovog austrijskog umetnika koga čak i Amerikanci priznaju za vitouza „hemond B3″ orgulja    nastupio je Đanluka Petrela sa novim sastavom „Trio 70s“. Ovogodišnji festival se posle predhodne tri godine vratio na svoju staru lokaciju Trg Svetog Save, kod Narodnog muzeja u Kraljevu,  što se pokazalo kao sasvim dobar potez. Jer, isto toliko godina zbog pomeranja termina održavanja turističko-sportske manifestacije „Veseli spust“ dolazilo je do preklapanja održavanja, više žanrovski različitih muzičkih koncerata u isto vreme na centralnom gradskom trgu i u glavnoj ulici sa ovim festivalom.

To je, osim brojnih organizaciono-tehničkih problema dovodilo i do toga da ljubitelji džeza i nisu mogli da, na Trgu Srpskih ratnika, zbog preglasnog razglasa i tehno zvuka sa „Jeger partija“ u glavnoj ulici, uživaju u muzici koju vole. Ovako je „svaka ptica našla svoje jato“ pa je svako imao mogućnosti da uživa u muzici koju voli. A da dobar džez ima svoju publiku u Kraljevu i njegovoj okolini pokazao je i ovogodišnji festival koji je svake večeri okupljao više stotina  ljubitelja ove vrste muzike.

Iako je završno veče pripalo, zaista, virtouzima kraljevačka publika je još uvek ipak pod jakim utiskom sinoćnje svirke slovenačkog bluz kvarteta „Wacky Blues Professors“. Energijom i repertoarom koji je bio skladna mešavina numera legendi bluza i autorskih numera u kojima se oseća uticaj kantrija, rokenrola, soula, fanka i repa gitarista i vokal Julijan Erič, vokal i usna harmonika Miha Erič i, bas gitarista Miha Ribarič i bubnjar i vokal Zlatko Đogić su zaista pokazali zašto u imenu orkestra stoji prefiks blues profesors.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari