Završen takmičarski deo 4. Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru 1Foto: Pozorište Zaječar

Mislim da smo večeras imali nešto najvrednije za glumce, jednu sjajnu publiku. Publiku koja čita između redova. Ovde je bio taj jedan delikatan, pritajeni smeh gde ljudi osećaju da ne treba smejati se. E to je ta tanka ivica po kojoj ja volim da hodam – podelila je svoje impresije glumica Suzana Petričević kojoj je komedija “Poslednja šansa” izvedena sinoć, bila treće igranje pred zaječarskom publikom.

Priču o Goci Lukić, frizerki iz okoline Beograda, koja je nakon mnogo pokušaja ušla u rijaliti „Tražim muža“ prikazuje televiziju kao poslednju šansu za običnog, malog čoveka i njegovu želju da korenito promeni sopstveni život, festivalska publika u Zaječaru nagradila je gromkim aplauzom. Iako je rađena još 2009. godine,  predstava „Poslednja šansa“ aktuelna je i danas, rađena je po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, režirao je Veliki Bratić. Po Suzani Petričević tajna dugoročnosti ove predstave je u istini.

-Ona je došla u trenutku kad još uvek nije bilo kritika rijaliti programa. To je okrutno stanje stvari, vrlo banalno, koje prezirem. Ono oduzima glumcima posao, hleb. Mi omladinu vaspitavamo na taj način. Nema druge tajne dugovečnosti ovog komada osim te jednine, ona govori istinu. Publika razmišlja o toj predstavi i prepričava se posle – smatra Suzana Petričević čija je želja bila da igrajući monodramu da pokušam da improvizuje kao Zoran Radmilović.

-Dobila sam toliko pozitivnih kritika da podsećam na taj njegov stil. Igranje pred zaječarskom publikom bilo je fantastično – zaključila je Suzana Petričević.

“Poslednjoj šansi” na sceni zaječarskog teatra predhodila je monodrama “Nina” po tekstu i u režiji Nikoline Vujević, koja i igra u ovom komadu. Nikolina je, kako sama kaže, doživela neku novu emociju, a ovu predstavu igra  zbog susreta sa različitim ljudima, različitim reakcijama, emocijama.

-To je ono što me nekako pokreće, puni i hrani, tako da sam baš ispunjena. Bilo je neophodno da sama napišem i tekst i da režiram i da glumim ovu predstavu jer je nastala u prelomnom trenutku mog života i ja to kažem i u monodrami, mene je spasila poezija, mene je spasila umetnost. Verujem da svi negde dodjemo do te neke prelomne tačke u životu, pogotovu u tom periodu nakon završetka fakulteta, kada se još uvek tražiš, kada se pitaš za svoju budućnost, kada se pitaš za sve živo što te očekuje, kad ne znaš da li si dovoljno zreo i spreman za sve ono što te čeka, tako da u tom trenutku kao mladoj glumici koja nema ni neke velike angažmane, koja mora tek da se pokaže i dokaže, izuzetno mi je bilo bitno i izuzetno dragoceno što sam se bavila ovim i što sam nekako smogla snage, jer poprilično je i treba da se baciš u jedan ovako težak, ali divan proces, zaista. Mene je to izlečilo, stvarno – izjavila je medijima nakon predstave Nikolina Vujević, kojoj je kako ističe, ogromna čast što nastupa na festivalu koji nosi ime Zorana Radmilovića.

Objavljivanjem odluke stručnog  žirija o najboljoj predstavi festivala i progašenjem najbolje predstave po izboru publike večeras se u Zaječaru završava 4. Festival malih pozorišnih formi. U čast nagrađenih biće izvedena premijera predstave zaječarskog pozorišta  “Slučaj gospodina Kostića”, koju je po tekstu mladog zaječarskog dramaturga Stefana Cokića režirala Tamara Kostrešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari