Završena digitalizacija bioskopa u Negotinu 1Foto: Freeimages/Manu Mohan (Ilustracija)

Projekcijom filma „Sećanje na Italiju“ sinoć je u Negotinu počela nova era negotinskog bioskopa budući da je ovo bio prvi film za čiju je projekciju korišćena najsavremenija digitalna i audio tehnika čime je praktično stao rame uz rame sa prestoničkim bioskopskim dvoranama.

U projekat digitalizacije bioskopa, opština Negotin je zajedno sa Filmskim centrom Srbije uložila deset miliona dinara, zahvaljujući čemu će negotinski ljubitelji sedme umetnosti biti u prilici da uživaju u potpuno novom audio i vizuelnom doživljaju pokretnih slika.

-S obzirom da je Negotin jedan od retkih gradova van Beograda koji ima ovakvu bioskopsku dvoranu, ovo je praktično početak nove ere negotinskog bioskopa i mi očekujemo da će nam se publika masovno vratiti u bioskope. – ocenio je predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković najavljujući nastavak investiranja u opremu i rekonstrukciju zgrade Doma kulture.

Završena digitalizacija bioskopa u Negotinu 2
Autor: Dom kulture „Stevan Mokranjac“ Negotin

– U ovoj godini biće nastavljena rekonstrukcija svetlarnika na čeonoj strani Doma kulture, započeta prošle godine, kao i kompletna sanacija toaleta. Preostaje još rekonstrukcija krova i stolarije. To praktično znači da radimo u kontinuitetu, imajući u vidu da je prethodne godine zamenjen pod na glavnoj sceni, a još ranije nabavljen i novi polukoncertni klavir. Na taj način obezbeđujemo sve kvalitetnije uslove za zahtevne kulturne programe jer Negotin, kao grad sa dugom kulturnom tradicijom ima brojnu publiku i svakako to zaslužuje – kazao je Vladimir Veličković.

Prva projekcija u digitalizovanom bioskopu Doma kulture, deo je manifestacije „Negotinsko leto 2021“ koja se odvija pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Tokom jula i avgusta negotinske ustanove kulture, turistička organizacija i udruženja građana realizovaće 28 programa, a Dom kulture pripremiće još nekoliko programa za ovu manifestaciju.

-Već u subotu 24. jula, u gradskom parku, priređujmo dečiji muzičko poetski kabare aleksinačkog pozorišta, nakon toga predstavićemo i naše mlade muzičare Magdalenu Antić, Davida Surdanovića, Ana Mariju Danilović, u pratnji profesorke, naše saradnice Milje Videnović. Dom kulture, takođe pruža logističku i tehničku podršku brojnim programima udruženja i ustanova, koji se realizuju u okviru negotinske manifestacije. Opština Negotin ulaže sredstva da se kultura u godini posle korone vrati u punom kapacitetu, a ono što nas očekuje nakon „Negotinskog leta“ su svakako Mokranjčevi dani – najavila je direktorka Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Jovanka Stefanović Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari