Zelenović: Neonoir i klasični noir film 1

Programsko veče „Neonoir i klasični noir film“, koje će se održati u smederevskom Centru za kulturu u ponedeljak, 13. marta, imaće za temu neke od  najznačajnih i najuticajnijih fenomena holivudske filmske produkcije i istorije kinematografije uopšte.

U razgovoru sa Ksenijom Zelenović, teoretičarem filma i dramskim umetnikom, i uz ilustrativne inserte iz odabranih filmova, biće ukazano na ključne odlike vizuelnog stila noir filma, karakterističnom po kadrovima ispunjenim senkama, dramatičnom osvetljenju i noćnim ambijentima koji korespondiraju sa duhovnom i emotivnom tamom junaka.

Tragični, usamljeni junak i fatalna žena kao ikona klasičnog noira i neonoira, teme zločina, opsesije, strasti, paranoje, traganja za istinom, upotreba flešbekova i nelinearnih narativa koje je inaugurisao noir- aspekti su od suštinskog značaja za razumevanje i obradu teme.

Tokom programa će biti razmotreni i procesi koji su od klasičnog noira vodili ka neonoiru, a pažnja će biti posvećena i poređenju noira i neonoira. Veče će biti prilika za podsećanje na filmove „Malteški soko“, „Poštar uvek zvoni dvaput“, „Ubice“, „Dodir zla“ iz perioda klasičnog noira i na reprezente neonoira kao što su „Taksista“, „Telesna strast“ „Poverljivo iz L.A.“, „Istrebljivač“, „Čovek koji nije bio tamo“.

Ksenija Zelenović diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek gluma, u klasi profesora Milenka Maričića i Branislava Mićunovića. Kao glumica radila je u skoro svima beogradskim pozorištima. Snimila je desetak TV drama, glumila u nekoliko domaćih serija i nekoliko filmova domaće i inostrane produkcije. Član je udruženja dramskih umetnika Srbije, sa statusom slobodnog umetnika.

Magistrirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za teoriju filma i medija sa temom „Neonoir u savremenoj holivudskoj produkciji: načela obnove klasičnog noira“. Studiju je objavio  Filmski centar Srbije.

Jedan je od osnivača udruženja „Demode“ koje za cilj ima podršku produkciji i promociji radova domaćih i stranih umetnika. Radila je kao saradnik gradskog većnika zaduženog za  kulturu grada Beograda i u sekretarijatu za kulturu kao saradnik za programske aktivnosti ustanova kulture čiji je osnivač grad Beograd. Jedan je od profesora u „Maloj školi pozorišnih veština“ u Beogradu. Koordinator je programa FEST-a.

Program počinje u 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu, ulaz je slobodan, a moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari