Odri HepbernOdri Hepbern/Foto: Wikipedia

Odri Hepbern, ikona elegancije iz zlatnog doba Holivuda, imala je izuzetnu karijeru koja je ostavila neizbrisiv trag u umetnosti filma.

Odri Hepbern je rođena u Belgiji 1929. godine, slavu je stekla 1950-ih i 1960-ih, osvajajući srca publike širom sveta svojom gracioznošću, lepotom i svestranim glumačkim veštinama, podseća Index.hr.

Filmovi poput Praznika u Rimu (Roman Holiday), za koje je osvojila Oskara, Sabrina i Doručak kod Tifanija (Breakfast at Tiffany’s), pokazali su njen raspon i dubinu njenih izvedbi.

Uprkos dugoj i uspešnoj karijeri, Hepbern je dugo žalila zbog filma „Životna prekretnica“ (The Turning Point) iz 1977. godine u režiji Herberta Rosa. U ovoj drami režiser je zaronio u svet njujorškog baleta upoređujući živote dve balerine – DiDi Rodžers, koja je odustala od baleta da bi se posvetila porodici, i Eme Džeklin, koja je ceo život posvetila baletu. Inspiracija za scenario bile su balerine Izabel Mirou Braun i Nora Kej.

Hepbern je bila prvi izbor za ulogu Eme Džeklin, ali do 1977. glumica je polako počela da se udaljava od filmske umetnosti jer je bila fokusirana na porodični život i humanitarni rad. Hepbern je u početku bila zainteresovana za film, posebno kada je čula da će glumiti uz Grejs Keli, kojoj je ponuđena uloga DiDi.

Ali nakon što je Keli odbila film zbog kraljevskih dužnosti u Monaku, Hepbern je odlučila da ne želi da se pojavi u „Životnoj prekretnici“, zbog čega je kasnije požalila. Umesto nje, ulogu Eme dobila je En Benkroft, dok je DiDi oličila Širli Meklejn.

„Životna prekretnica“ osvojila je opšte priznanje kritike, a na dodeli Oskara dobila je čak 11 nominacija, uključujući i jednu u kategoriji najboljeg filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari