Zlatna mimoza filmu "Bog postoji, ime mu je Petrunija" 1

Zlatna mimoza za najbolji film 33. Montenegro film festivala pripala je ostvarenju „Bog postoji, ime mu je Petrunija“ u režiji Teone Strugar Mitevske.

Žiri takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma u sastavu: Dunja Klemenc, Vinko Brešan, Nikola Ristanovski, Jelena Mišeljić i Nikola LJuca, nagradu ovom severnomakedonskom filmu dodelio je „za politički provokativnu modernu bajku, koja odjekuje, boli i zasmejava“.

Zlatna mimoza za režiju dodjeljena je Ivanu Salatiću za film „Ti imaš noć“, a Zlatnu mimozu za scenario dobio je rumunski scenarista Marius Olteanu za film „Monstrumi“. Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu pripala je turskom glumcu Alicanu Yucesoyu za film „Prelepa ravnodušnost“, a istu nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Nataša Ninković za glavnu ulogu u filmu „Ajvar“.

/Žiri je odlučio da se nagrada „Živko Nikolić“ za specijalni doprinos filmskom izrazu dodjeli Jeleni Maksimović za montažu filma““Ti imaš noć“.

Nagrada Federacije filmskih kritičara Evrope i mediteranskih zemalja – Fedora pripala je takođe Salatićevom filmu. Najvišu ocenu publike, 4,64 a time i nagradu publike dobio je film „Šavovi“ Miroslava Terzića.

U okviru Studentskog programa Zlatnu mimozu za najbolji studentski film osvojio je Dušan Zorić za film „Strano telo“, a specijalna priznanja dobili su filmovi „Jedini“ u režiji Nikole Polića i „Vrzel“ u režiji Ane Trebše.

Nagradu „Milan Žmukić“ za ukupan doprinos afirmaciji Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival dobila je glumica Mira Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari