Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke Jelisaveti Seki Sablić, Đorđu Kadijeviću, i posthumno, Živojinu Žiki Pavloviću: Velikani koji su dali dopinos filmskoj umetnosti 1Foto promo Jugosloovenska kinoteka

 

Tradicionalna nagrada Zlatni pečat, koju Jugoslovenska kinoteka tradicionalno dodeljuje povodom svog Dana, 6. juna, i koja se smatra najvažnijom u oblasti filmske umetnosti, ove godine je pripala glumici Jelisaveti Seki Sablić, reditelju Đorđu Kadijeviću, a posthumno će njen laureat postati i veliki sineasta Živojin Žika Pavlović.

Zlatni pečat je priznanje za životno delo i doprinos razvoju filmske umetnosti, a legendarni umetnici kojima će biti uručena u utorak, 6. juna u 13 časova u Sali „Makavejev“ svojim ostvarenjima obeležili su jugoslovensku i srpsku kinematografiju.

Seka Sablić debitovala je na filmu 1968, i do sada je odigrala više od stotinu filmskih i TV uloga, sarađujući sa Sojom Jovanović, Purišom Đorđevićem, Gordanom Mihićem i Ljubišom Kozomarom, Joakimom Marušićem, Vlatkom Gilićem, Eduardom Galićem, Slobodanom Šijanom, Srđanom Dragojevićem i drugim rediteljima koji su svojim ostvarenjima ušli u istoriju ovdašnje kinematografije.

Reditelj Đorđe Kadijević je jedan najznačajnijih predstavnika autorskog filma, potpisao je dvadeset ostvarenja („Praznik“, „Pohod“, „Leptirica“, „Sveto mesto“…). koja se ubrajaju u antologijska, i četiri kapitalne TV serije, od kojih je „Vuk Karadžić“ na festivalu u Rimu 1987. osvojila Gran pri Evrope na predlog Umberta Eka, a Unesko je svrstao u evropsku i svetsku riznicu kulturnog dobra.

Legendarni reditelj i scenarista Živojin Žika Pavlović (1933 – 1998), jedan je od ključnih autora „crnog talasa“ čija su dela doživela recepciju i u evropskoj kinematografiji, i koji je svojom umetnošću ostao uzor i ideal i mnogim kasnijim generacijama filmskih stvaralaca.

Od 1962. i omnibusa „Kapi, vode, ratnici“, snimio je remek – dela „Neprijatelj“, „Povratak“, „Buđenje pacova“, „Kad budem mfrtav i beo“, „Zaseda“, „Crveno klasje“, „hajka“, „Doviđenja u sledećem ratu“, „Zadah tela“, „Na putu za Katangu“, „Dezerter“….

Pavlovićev poslednji film, „Država mrtvih“, člije je snimanje započeo 1997, zbog izuzetnih teškoća nije uspeo da završi, a finalnu verziju uradio je reditelj Dinko Tucaković, i premijerno je prikazan 2002. godine.

Plaketa Jugloslovenske kinoteke za uspešnu saradnju ove godine će biti dodeljena Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari