Zlatni toranj 30. Festivala evropskog filma Palić filmu „Crveno nebo“ Kristijana Pecolda 1

Međunarodni žiri glavnog takmičarskog programa 30. Festivala evropskog filma Palić, u sastavu: direktor festivala Tito Rodrigez (Španija), festivalska selektorka Daniela Veber (Nemačka), scenaristkinja i rediteljka Nana Janelidze (Gruzija), scenarista i reditelj Milorad Milinković (Srbija) i scenarista i reditelj Eran Kolirin (Izrael), dodelio je nagradu Zlatni toranj za najbolji film Glavnog takmičarskog programa ostvarenju “Crveno nebo” Kristijana Pecolda.

U svom obrazloženju istakli su da nagradu dodeljuju „kako bi nas ponovo podsetili na jedinstvenu moć filma da artikuliše, možda dublje od bilo koje druge umetničke forme, stanje čovečanstva u ovom trenutku, u vremenu na ivici vulkana“.

I žiri FIPRESC-ija, sačinjen od filmskih novinara i kritičara, nagrdaio je ovaj film kao najbolji.

Zlatni toranj 30. Festivala evropskog filma Palić filmu „Crveno nebo“ Kristijana Pecolda 2

Nagradu Palićki toranj za najbolju režiju žiri je dodelio Adamu Časiju za film „Tri hiljade numerisanih delova”, i to „zbog subverzivnog i drskog rediteljskog postupka i sublimirane manipulacije vremenom i kadrom, kao i zbog toga što nas je naterao da se suočimo sa onim od čega bežimo“.

Specijalna priznanja dobili su filmovi „Nula kalorija“ Džesike Hausner i „Zarobljen“ Vasilisa Kacupisa.

Zlatni toranj 30. Festivala evropskog filma Palić filmu „Crveno nebo“ Kristijana Pecolda 3

Međunarodni žiri u sastavu: producentkinja Ivana Marinić Kragić, glumica i rediteljka Boni Vilijams, glumica Nensi Mensa Ofei, doneo je jednoglasnu odluku da za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i sudari odabere ostvarenje „Živi svetac“ rediteljke Tinatin Kajrišvili.

Posebno priznanje dodeljeno je filmu „Hladan poput mermera“ Asifa Rustamova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari