Zlatno jaje za film "Bombona” 1Foto: Kustendorf

Zlatno jaje za najbolji film takmičarskog programa 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf pripalo je Rakanu Majasiju za film „Bombona”, snimljenom u koprodukciji Palestine i Libana.

Srebrno jaje dodeljeno je Samehu Ali za ostvarenje „Petnaest” (Egipat), dok je Bronzano jaje uručeno Nikoli Vučiniću za film „Lumpen” (Crna Gora). Odluku je doneo žiri u sastavu: rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur.

Specijalno priznanje pripalo je Umbertu Valjehu iz Dominikanske Republike za film „Šanel” i Ruslanu Bratovu za ostvarenje „Vrteška” (Rusija). Nagrada „Vilko Filač”, odlukom direktora fotografije Ištvana Borbaša, dodeljena je Pjotru Polusu za film „Stvarno je ekstra” u režiji Katažine Važehe (Poljska).

Za nagrade festivala takmičio se 21 film studenata i mladih autora iz Holandije, Jordana, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i sa Filipina. Nagrada za budući film „Drvo života” uručena je slavnom italijanskom reditelju Paolu Sorentinu i domaćem glumcu Aleksandru Berčeku.

Gosti festivala bili su i švedski reditelj, prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu Ruben Etslund, kao i reditelji Paolo Viljaluna (Filipini), Stefan Komanadrev (Bugarska), Chijan Von (Kina), Mikael Roskam (Belgija)… U muzičkom programu festivala nastupili su američki gitarista Geri Lukas, japanski bend Japalkan, Vlatko Stefanovski trio, francuski bend Barbo, Bajaga i Instruktori, kao i Emir Kusturica i No Smoking Orchestra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari