„Zlatno zrno“ za Branislava Lečića 1

Premijernim izvođenjem predstave „I svaki put kao da je prvi”, u režiji Jovane Tomić koju je po motivima „Koštane – Tašane“ i „ Pokojnikove žene“ Bore Stankovića adaptirao Dimitrije Kokanov u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i “Art teme”, sinoć su , uz ovacije publike u prepunom Doma kulture „Milosav Buca Mirković“, završeni V „Bucini dani“.

Ova predstava je premijerno izvedena u čast nagrađenih, a maestrano glumačko umeće tokom izvođenja pokazali su akteri predstave Gordana Đurđević Dimić, Jelena Matijašević, Jelena Stajkovac, Biljana Nikolić, Nikola Rakić i Dejan Tončić. Odlukom žirija u sastavu Mira Banjac, predsednica, Ljiljana Stjepanović i Goran Sultanović, koji su , od 12.do 17.juna, odgledali pet pozorišnih predstava u takmičarskoj konkurenciji , nagradu „Zlatnio zrno“ za najboljeg glumca dobio je Branislav Lečić za ulogu Simeona Njegovana Lupusa, u predstavi “Korešpodencija” Zvezdara teatra, po tekstu Borislava Pekića i u režiji Gorčina Stojanovića.

Mišljenje žirija je da je pet godina ovog festivala donelo veliki značaj na pozorišnoj sceni i potpuno opravdanje postojanja festivala, da su u selekciji bile ozbiljne predstave ozbiljnih pozorišta i na nivou jubileja festivala koje nosi ime Buce Mirkovića. Pored Lečića nagrada na V „Bucinim danima“ dodeljena je i Gordani Djurdjevic Dimić za najbolju žensku ulogu . Ova glumica ostvarila je dve značajne uloge u predstavama “Na drini ćuprija” Srpskog narodnog pozorišta i “Avgust u krugu Osejdž” Narodnog pozorišta iz Beograda,nagrada za najboljeg mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću za ulogu mladog gazde Simeona Njegovana u predstavi “Korešpodencija”,nagrada za glumačku bravura festivala pripala je Vanji Ejdus za ulogu Gine u predstavi “Ožalošćena porodica” a ovoj predstavi Narodnog pozorišta iz Beograda pripala je i nagrada za produkciju koja se dodeljuje kao svojevrsni omaž Milanu Minji Obradoviću, Župljaninu – producentu i velikom prijatelju pozorišta.Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala „Milosav Buca Mirković” (Grand prix festivala) “Bucini dani” 2018. Dodeljena je Saši Torlakoviću za ulogu Agatona Arsića u predstavi “Ožalošćena porodica”.

Recimo na kraju, da je žiri izrazio zahvalnost publici i domaćinima ovog grada, ljudima iz lokalne samouprave, koji su stali iza festivala i održali ga potpuno sami uz svest i potrebu da u ovim teškim vremenima jedan gradić i njegova publika za tim imaju suštinsku potrebu. U pitanju je,po rečima žirija, vaspitana i kultivisana publika koja je pažljivo odgledala, prihvatila i što je najvažnije, razumela selektovane predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari