Zoran Kesić: "Nije ovo poziv na revoluciju, ovo je poziv na svest" 1foto: Stanislav Milojković

– Ako se humor vidi kao poslednje sredstvo odbrane, kao poslednji bastion, pa šta je onda sa građaninom i njegovom spremnošću – kazao je Zoran Kesić u novoj emisiji Pop Tok Pere Jovovića (Nova.rs).

Kesić je pričao o svom radu, situaciji u zemlji, anegdotama sa protesta tokom demonstracija devedesetih, o tome koliko je važno jedinstvo jer „ako nas se dovoljno skupi niko nam ništa ne može“ o gostovanjima u regionu…

Jedno od pitanja bilo je i da li je humor u Srbiji postao jedino sredstvo borbe budući da su voditelji satiričnih humorističkih emisija, karikaturisti ili neki glumci najglasniji.

Kesić je rekao da se to pitanje često postavlja i da koliko mu imponuje jer to znači da to što rade rade dobro, toliko mu je i tragično za nas kao građane .

-Ako se humor vidi kao poslednje sredstvo odbrane, kao poslednji bastion, pa šta je onda sa građaninom i njegovom spremnošću da izađe , da kaže. “ Ja sam građanin, mislim da ovo nije u redu, sad ću da izađem i da viknem“. To je nestalo, šta, samo smo ostali mi, karikaturisti, Kesići, Ivanovići, neki zabavljači…? Je l to?. Mi smo izveštači, novinari , satiričari, neka varijanta toga, ali mi  ne bi trebalo da budemo poslednji bastion. Prvi i poslednji bastion trebalo bi da bude građanin, njegova moć da se samoorganizuje da izađe na ulicu da se, što kroz građanske pokrete, što kroz inicijative oglasi što glasnije može i da pritiska vlast . I, kad god se to desilo, a malo puta se desilo, vlast se povukla. Dakle, može. Jedino što je toliko atrofirala ta svest građanina da nešto od njega zavisi . Građanin je toliko sistematski ubiven tom mantrom „Ti si mali, ništa od tebe ne zavisi… E, pa ne može. Mi smo veliki, mi građani njih biramo i od nas zavisi. – rekao je Kesić dodajući da je ključno da se građani probude.

– Nije ovo poziv na revoluciju Ovo je poziv samo na svest da ako živiš u ovom gradu i u ovoj zemlji i ako ti je namera da tvoja deca ostanu u ovoj zemlji onda mrdni d**e da poboljšaš grad …“ zaključio je Kesić.

Na opasku novinara Pere Jovovića da mu je ova emisija jedna od najboljih jer mu je on gost, Zoran Kesić se našalio da je bila takva i s glumcem Markom Janketićem, pa su mu posle onoliko pretili.

Celu emisiju Pop Tok možete pogledati na Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari