Zoranov brk Ivanu Mihailoviću  1Foto: Zaječarsko pozorište

Prošle godine je na ”Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru igrana predstava „Ovaj će biti drugačiji”, autorke Staše Bajac, u kojoj tri junakinje pokušavaju da odgovore estradizovanim zahtevima svog vremena i međusobnim odnosima, iskustvima i sopstvenim telima svedoče o tranzicionom patrijarhatu i socijalnom i ekonomskom pritisku koji od žena prave proizvode i rivalke.

Ove godine, takođe iz Ateljea 212 na zaječarski festival stiže nova,  duhovita i bolna, drama Staše Bajac „Ova će biti ista“ koja za protagoniste ima muškarce.

U komadu “Ova će biti ista”  nasilno, patrijarhalno društvo ovoga puta je posmatrano iz  perspektive  Igora, Miloša i Dušana, kroz njihove eksplicitne poglede na svet u kome žive, doživljaje sopstvenih pozicija u tom svetu i percepcije žena sa kojima se povezuju. Učešće na „Zoranovim danima“ prvo je igranje ove predstave van Beograda.

-Кada smo počinjali da pripremamo, pa i igramo ovu predstavu ja sam mislio da takvi likovi ne  postoje, da smo možda čak i preterali, ali sada mislim da nismo. Mislim da smo večeras odigrali najbolje do sada, jer što je više igramo, nekako se likovi učvršćuju i postaju jasniji i čvršći – ocenio je Uroš Jakovljević, koji je igrao Igora, dok je Dejan Dedić koji je tumačio ulogu Miloša dodao da su ovo kompleksne uloge tri različita lika koji dolaze iz tri različite sredine i sa različitim problemima.

-Ako apstrahujete sve tri biografije naših likova, oni su zapravo obični ljudi sa običnim problemima, samo na malo pojačanije i naglašenije načine – smatra Dedić.

– Velika je privilegija imati ovakve glumce oko sebe i imati ovakav tim. To je reditelj prepoznao. Mislim da je ovo predstava u kojoj smo sva trojica otišli najdalje od sebe. Ovo nije naša priča, ovo nismo mi, ali ovakvih ljudi ima mnogo. U toj meri nam je bilo teško da ostanemo dosledni likovima, da ne koketiramo sa publikom, da ne budemo puki zabavljači. Ako smo vam se zgadili, onda smo uspeli – zaključio je nakon predstave Ivan Mihailović.

Uroš Jakovljević, Dejan Dedić i Ivan Mihailović i sinoć u Zaječaru, maestralno su odigrali uloge, pokušavajući još jednom na sceni da otkriju odgovor na pitanje – zašto muškarci misle da će i ova biti ista. Uz napomenu da je bilo jako teško izdvojiti najboljeg od njih trojice, tročlani  žiri: Miroslav Radonjić, predsednik i članovi Duško Ljuština i Milan Caci Mihailović,  odlučio je da Zoranov brk za najboljeg glumca večeri dodeli Ivanu Mihailoviću za ulogu Dušana.

– Uvek je specijalno kada Atelje dolazi na ovaj festival, jer  smo svi mi odgajani na legendama i pričama Ateljea 212 i nemamo lak zadatak. Sve te legende i priče i sve te priče o Zoranu i ne samo o Zoranu su za nas jako inspirativne, zabavne, a s druge strane i jedan veliki teret i jedna velika obaveza, jer mi sada ostajemo, i mi moramo da dosegnemo do tog nivoa. Što se tiče nagrade Zoranov brk,  ja sam pet puta nastupao na ovom festival i evo sada sam dobio nagradu. Mislim da je u ovoj predstavi, a to je rečeno i prilikom dodele, bila kolektivna igra i svako od nas trojice je pođednako zaslužio nagradu. Naravno da mi znači, ali mi svakako znači što smo na ovom festivalu sa dobrom predstavom – izjavio je medijima laureat Zoranovog brka.

Pričajući o radu na predstavi, reditelj Ivan Vuković je podsetio na jedan od ranijih intervju u kome je novinar je za naslov izvukao jednu njegovu šalu, pa je naslov bio: „Glumcima iz Ateljea ne treba reditelj“.

– To naravno nije istina, nego je stvar u tome da je meni bilo jasno u glavi da su to sve neki likovi koje mi poznajemo i koliko god da su daleko, obično neko iz podele ima zadatak da brani svoj lik jer je prosto odvratan i sinonim propasti, a mi ovde to svi imamo, čak i ja kao reditelj. Tu je onda najviše trebalo odoleti tome da budemo sitno ironični da ne odemo u neku perciflažu i da pljujemo neke ljude koji uopšte i ne idu u pozorište i to da radimo u pozorištu. To ne bi bilo netačno, bilo bi možda i zabavno, ali bi škodilo predstavi – zaključio je Vuković.

Takmičarski deo 30. “Dana Zorana Radmilovića” nastavlja se večeras predstavom “Ana Karenjina” Narodnog pozorišta Niš, po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja i u režiji Irfana Mensura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari