Zrenjanin: Izložba o srpskim dobrovoljcima Velikog rata i ulozi Mihajla Pupina 1Foto: muzej

Izložba pod nazivom „Srpski dobrovoljci iz SAD − doprinos Pupina i Vilsona u mobilizaciji“ čiji su autori Milan Tlačinac, Milan Mirković, Justina Pupin Košćal i Jovan Pavlović,biće predstavljane u zrenjaninskom Narodnom muzeju.

Postavka obuhvata 20 panoa na kojima je su prikazane fotografije, fotografije dokumenata i propratni tekst. Autori teksta pratećeg kataloga su Milan Tlačinac i dr Milan Micić.

„U vreme Balkanskih ratova, Mihajlo Pupin je u SAD pokrenuo  čitav niz akcija u korist Srbije i Crne Gore, posebno u zadobijanju simpatija američkog javnog mnjenja, držanjem predavanja i pisanjem i objavljivanjem novinskih članaka. Savez Sloga i Pupin u vreme Balkanskih ratova uspeli su da organizuju i upute u Kraljevine Srbiju i Crnu Goru i njihove vojske oko 8.000 dobrovoljaca iz SAD, a Srpski crveni krst u SAD poslao je kao pomoć Kraljevini Srbiji 60.000 dolara, od čega je Mihajlo Pupin priložio 10.000 dolara“, navodi s eu katalogu izložbe.

Izložba se otvara u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 5. aprila u 19 časova.

Izložbu je realizovalo Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda zahvaljujući sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Postavka obuhvata 20 panoa na kojima je su prikazane fotografije, fotografije dokumenata i propratni tekst. Autori teksta pratećeg kataloga su Milan Tlačinac i dr Milan Micić.

Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Vladislava Ignjatov, viši kustos, istoričar.

Više vesti iz ovovg grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari