Zrenjanin: Otvoren 71. Festival PPV i izložba Mire Banjac 1Foto:M..P./Danas

Crvenim tepihom ispred zgrade zrenjaninskog pozorišta, sevanjem bliceva i uz prisutvo brojnih poštovaoca dočekana je večeras naša proslavllena glumica Mira Banjac na 71. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, čiji će Zrenjanin biti domaćin do 11. aprila.

Ona je, prema sopstvenim rečima, upravo na vojvođanskom festivalu i upravo u Zrenjaninu nekada davno, na početcima svoje karijere dobila svoje prvo značajnije priznanje i to baš iz ruku poznatog književnika Todora Manojlovića.

O svemu tome i brojnim likovima i sudbinama koje je tumačila u pozorištu i na filmu govorila je pred odabranom publikom na izložbi Pozorišnog muzeja Vojvodine, čija postavka „Lica Mire Banjac“ je izložena u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

„Iza ovih lica koja vidite stoje orgomne sudbine, ozbiljne, stvarne, nimalo lake, to su sudbine brojnih žena. Sa ponosom sam kroz svoju karijeru pronela sudbine žena, znala sam ko su one, one nisu za mene bile trenutni glumački lik, one su za mene bile biografije. Svaki lik je bio za mene jedna sudbina, bez obzira gde sam ih igrala a nema zaseoka i mesta gde nisam otišla. Stigla sam i do fabrika, rudnika“, ispričala je Mira Banjac.

Kako je istakla, sve što je uradila, postigla je zahvaljujući publici. A autor izžožbe Zoran Maksimović, iz Pozorišnog muzeja Vojvodine, istakao je da ova izložba postoji 11 godina i kao takva zajedno sa glumicom gostuje na festivalima i po različitim gradovima.

Večeras je nakon otvaranja izložbe „Lica Mire Banjac“ usledila ceremonija otvaranja festivala a večeras je na repertoaru predstava Narodnog pozorišta Subotica, drama na mađarskom, rediteljke Kinge Mezei „Živi pesak“.

Sutra je na repertoaru predstava „Kus petlić“ u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Subotica, drama na srpskom.

Tokom sutrašnjeg dana, u okviru pratećeg programa festivala, na sceni „Todor Manojlović“ biće u 17 časova izvedena predstava „Černobiljska molitva“ pozorišta „Promena“ Akademije umetnosti Novi Sad, a izvode je studenti četvrte godine u klasi profesorke Jasne Đuričić i samostalne stručne saradnice Sanje Ristić Krajnov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari